EVOLUSJON: Menn er programmert til å titte på kvinners pupper, mener evolusjonsbiolog.
EVOLUSJON: Menn er programmert til å titte på kvinners pupper, mener evolusjonsbiolog. Foto: Shutterstock
Det er en dansk kvinne som har lurt på hvorfor menn er så opptatt av pupper. Hun sendte inn sitt spørsmål til nettstedet Videnskab.dk og de tok tematikken på alvor. 

Evolusjonsbiolog, Jes Søe Pedersen, mener den evolusjonære bakgrunn for menns oppførsel når det kommer til kvinners frontparti, er svært interessant.

– Mennesket er et klart unntak på dette området. Det er nemlig ingen andre dyr hvor kjønnsmodne hunner har bryster hele tiden – altså også når de ikke har unger som dier – og derfor skiller vi oss ut, forteller Søe Pedersen til Videnskab.dk. 


Reklameplakat
Overraskende nok forklarer Jes Søe Pedersen at kvinner ikke utviklet bryster for å kunne amme sine barn; man trenger nemlig ikke bryster for å kunne amme. Han forteller derimot at kvinners bryster sannsynligvis er utviklet for å være en reklameplakat for menn. 

Menns fascinasjon for kvinnebryst kan dermed komme av at dette er en metode for kvinner til å vise at de er kjønnsmodne. Andre dyr kan lukte seg frem til om hunnen er tilgjengelig, men du kan ikke lukte at en kvinne har eggløsning. Store bryster blir dermed et tegn på dette. 

Et par store pupper symboliserer også at man har nok fett på kroppen.

– Bryster kan signalisere at kvinnen har resursser nok til å utvikle et stort frontparti og dermed også har kapasitet til å føde og oppfostre et barn. Det signaliserer at hun er i god stand, forteller Jes Søe Pedersen til Videnskab.dk. 

Saken fortsetter under bildet
Titter på pupper
DISTRAHERT: Det er ikke alle menn som er like gode på å se kvinner dypt inn i øynene. Foto: Shutterstock

LES OGSÅ: Så mye avslører kroppsspråket deg

Pupper har erstattet rumpa
Men det er ikke bare evolusjonsteori som har bestemt at menn finner pupper meget interessante. Professor i sosial- og personlighetspsykologi, Henrik Høgh-Olesen, forteller at alle arter har en nøkkelstimuli som de er programmert til å reagere sterkt på.

– Bryster er en seksuell nøkkelstimuli, og derfor reagerer vi mennesker særlig sterkt på kvinners bryster, forklarer han til Videnskab.dk. 

Grunnen til at akkurat puppene har utviklet seg til en nøkkelstimuli, har også Høgh-Olesen svaret på. Han mener vi må tilbake til den gangen mennesket reiste seg fra å gå på fire til å gå på to ben.

– Før i tiden parret vi oss bakfra og derfor var rumpa mer sentral. Men da vi begynte å parre oss forfra, rykket nøkkelstimulien opp og frem. Man kan si at puppene erstattet rumpa, forklarer Henrik Høgh-Olesen til det danske nettstedet. 


Flere kanaler