RYNKETE: Forskere har funnet ut at forurensning gjør at huden eldes tidligere.
RYNKETE: Forskere har funnet ut at forurensning gjør at huden eldes tidligere. Foto: Shutterstock
Det er tyske hudforskere som har funnet ut at luftforurensning gir tidlig aldring av huden, det skriver forskning.no.

Det er dieselbiler som må ta skylden for rynkene i ansiktet, ikke UV-stråler fra sola, viser den nye forskningen. Jean Krutmann er professor ved det tyske forskningsinstituttet Leibnitz-Institut für umwelt-medizinische Forschung. Han mener fokuset til hudforskere vil skifte fra sol til eksos.

– Jeg tipper at hudforskere vil holde på med luftforurensning de neste tiårene, sier professor Jean Krutmann til The Guardian


Det er de små partiklene av nitrogendioksid i dieselen som er hudens værste fiende - det gir rynker og alderdomsflekker. Disse partiklene får rett og slett selve aldringsprosessen i huden til å gå raskere. 

– Disse partiklene er helt klart et problem for huden, forteller Krutmann.

Forskerne har testet ansiktshuden til mennesker i Kina og Tyskland og fant ut at det kun trengtes en liten økning i luftforurensningen før det ga store utslag på huden. 


I Norge er byer som Oslo og Bergen kjent for å til tider ha dårlig luftkvalitet og høy forurensning. I en artikkel fra 2014 er Miljødirektoratet bekymret for at flere store norske byer stadig ligger over grenseverdiene. 

– Når det nå viser seg at trafikkforurensning er svært giftig for huden er drømmen om perfekt hud over for alle som bor og jobber i områder med mye forurensning, med mindre de tar tak og beskytter huden sin riktig, forteller doktor Mervyn Patterson til The Guardian.   

Han mener det er viktig at man holder seg unna kosmetiske produkter som skal gjøre huden myk og glatt. 

– Hvis du har sunn hud i ansiktet er det en god barriere mot forurensning, forklarer Patterson.

Han er opptatt av at folk ikke bryter ned det beskyttende laget ved å skrubbe huden og anbefaler heller at man bruker en god mineralolje for å skape et beskyttende lag. Dette beskyttende laget kan man rense vekk på kvelden slik at huden får puste godt på natten, anbefaler han. 


Flere kanaler