SUR?: Forskere har funnet ut hvorfor det virker surt å avslutte meldinger med punktum, i motsetning til for eksempel utropstegn.
SUR?: Forskere har funnet ut hvorfor det virker surt å avslutte meldinger med punktum, i motsetning til for eksempel utropstegn. Foto: P4
Før sendte man brev, nå nøyer de fleste seg med en mail eller tekstmeldinger, men leser vi all tekst på samme måte? Nei, mener forskere ved Binghampton University i New York, skriver ABC Nyheter.

Studien ble publisert tidligere i år og ble gjennomført av deltakere som fikk i oppgave å lese korte meldinger i elektronisk og håndskrevet versjon der setningen enten sluttet med punktum eller ikke. 


Det forskerne fant ut var at når man kommuniserte med tekstmeldinger ble svarene som inkluderte punktum sett på som mindre oppriktige enn de som ikke hadde punktum. 

Det virker som om det å avslutte en melding med punktum er avvisende, mens hvis du ikke bruker punktum i slutten av meldingen inviterer du derimot til å fortsette samtalen. 

– Selv om punktum kan signalisere slutten på en setning i en tekstmelding, velger mange å utelate dem. Denne tendensen påvirker på subtilt vis hvordan vi som mottakere tolker dem, skriver kommunikasjonsforsker Lauren Collister i et innlegg på The Conversation


Forskere ved University of Michigan har funnet ut at utropstegnet er langt mer vennlig innstilt enn punktumet. 

«Ved å bruke et utropstegn viser du entusiasme og virker positivt innstilt, mens punktum gir inntrykk av at du er sur eller irritert», skriver de i sin forskningsrapport.

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler