SAND I MASKINERIET: Det er herlig å kose seg på stranden, men sanden kan være en bakteriefelle for store og små.
SAND I MASKINERIET: Det er herlig å kose seg på stranden, men sanden kan være en bakteriefelle for store og små. Foto: Shutterstock
Det er deilig å nyte sommeren på stranda for både store og små, men sanden inneholder ikke bare sommerglede, skriver forskning.no.

Det er nemlig mange bakterier i sanden som kan lenke deg til toalettet. En undersøkelse som ble publisert i American Journal of Epidemiology i 2009 tok utgangspunkt i over 27.000 amerikanske strandløver. 

– Vi har visst en stund at det å svømme i vann som har spor av avføring kan gjøre deg dårlig, men ikke så mange studier har fokusert på sanden, sier Chris Heaney som var med og utføre undersøkelsen. 


Barn er mer utsatt enn voksne
Det er diaré og andre magesykdommer man ofte kan pådra seg i sanden. Tretten prosent av de som hadde lekt seg i sanden opplevde dette i etterkant av strandbesøket. Hadde du i løpet av dagen gravd deg ned i sanden var risikoen langt større - hele 23 prosent meldte om magetrøbbel i dagene som fulgte. 

Det er i vannkanten faren for å plukke opp bakterier er størst og barn er dermed mest utsatt. 

– Tidligere undersøkelser har vist ganske klart at når man fant bakterier i bølgeskulpsonen var det en opphopning der, slik at nivåene var høyere enn ute i vannet, fortalte Truls Krogh, leder for avdeling for vannhygiene ved Folkeheleinstituttet til forskning.no i 2009. 


Det er imidlertid ingen grunn til å være redd for å leke i sanden, du må bare huske å vaske deg godt på hendene.

– I utlandet bør man passe på å få vasket hendene ordentlig før man skal spise, også på stranden, sier overlege ved Folkehelseinstituttet til nettstedet. 

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler