TØRST?: Det er bare å nyte kaffe og øl, også som tørstedrikker viser ny forskning.
TØRST?: Det er bare å nyte kaffe og øl, også som tørstedrikker viser ny forskning. Foto: Shutterstock
Vi hører stadig om at vi må få i oss nok vann i løpet av en dag. Er urinen din mørk er det på tide å regulere væskebalansen i kroppen. Men det vi også har blitt opplært til er at du ikke kan drikke hva som helst. Drikke som øl og kaffe gjør mer skade enn godt når det kommer til væskebalanse, eller?

En ny, omfattende studie har testet hvor lenge en lang rekke drikkevarer blir i kroppen, skriver Jyllands Posten. Svaret på hvilke drikker som er best på å holde kroppen hydrert er nok overraskende for de fleste, det viser seg nemlig at vann, brus, kaffe og øl er like gode til dette.


Det er den britiske hydreringseksperten, Ronald J. Maughan, som står bak forskningen. Han jobber ved «Loughborough University» og har sammen med en gruppe forskere testet hvordan 13 vanlige drikker virker inn på kroppens væskebalanse. 

Undersøkelsene viste at det faktisk er melk som er aller best til å hydrere kroppen, både skummetmelk og helmelk testet bedre enn vann. Appelsinjuice hadde også bedre score enn vann. 

– Grunnen til at melk og appelsinjuice blir så lenge i kroppen er at de inneholder forskjellige næringsstoffer, som karbohydrater, salter og elektrolytter. Dette gjør at væsken blir lengre i kroppen og har en større hydrerende effekt, forteller overlege ved Aarhus Universitetshospital, Birgitte Klindt Poulsen, til Jyllands Posten.


Studien viste også at brus, kaffe og øl hydrerte like godt som vann. 

– Koffein er dehydrerende, men ikke i så små mengder som er tilfelle i vanlig kaffe. Når det kommer til øl er det kjent at alkohol virker dehydrerende, men øl har også en høy næringsmessig verdi, som kan motvirke dette, forteller overlegen til Jyllands Posten. 


Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler