POSITIVT: Hjernen din reagerer positivt på sladder, skal vi tro en italiensk psykolog.
POSITIVT: Hjernen din reagerer positivt på sladder, skal vi tro en italiensk psykolog. Foto: Shutterstock
Endelig har vi en god grunn til å spre litt sladder.

Den italienske psykologen Natascia Brondino har sammen med kolleger på universitetet i Pavia funnet ut at hjernen frigjør velvære-hormonet oksytocin når vi deler sladder med hverandre, det skriver Vice News-nettstedet Broadly.

Brondino sier til nettstedet at opphavet til studien kom etter at hun hadde stusset på hvorfor hun følte seg bedre med kollegaene sine, etter at de hadde delt litt sladder.


– Jeg begynte å lure på om det kanskje var en biokjemisk sammenheng, ettersom vi følte oss mer sammensveiset etterpå, sier den italienske psykologen til nettstedet.

Økt velvære, og mindre stress
For å få svar ble det nedsatt en studiegruppe med 22 kvinnelige deltagere, som deltok i tre forskjellige samtaler.

Studien viste at da de delte sladder med hverandre, så steg nivået av oksytocin i kroppen. De målte også nivået av kortisol, ofte omtales som stresshormonet, men dette hormonet viste en synkende tendens uansett samtaletema.

Det er lett å tenke at sladder bare er en uting, og at det nærmest er som mobbing å regne. Psykologen sier til nettstedet at det ikke nødvendigvis bare er negativt.

– Sladder har en sosial funksjon. Folk blir tettere knyttet sammen, enn når man diskuterer upersonlige temaer. Det kan også hjelpe oss å finne ut av hvem vi kan stole på, ettersom vi får høre informasjon om personer vi ikke kjenner, fra en kilde vi stoler på, forklarer Brondino.


Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler