TRE TEGN PÅ HØY IQ: Det er ikke alltid like lurt å være smart
TRE TEGN PÅ HØY IQ: Det er ikke alltid like lurt å være smart Foto: Shutterstock
De fleste av oss vil vite mest mulig, kunne mest mulig, være smartest mulig. Men det er mulig du ikke har lyst til å være supersmart. Det er nemlig også en del ulemper med å ha høy IQ, skriver danske Illustrert Vitenskap.

1. Du bekymrer deg for mye
Hvem er jeg? Hvor skal vi? Hva bør vi EGENTLIG spise? Hva mente han med det? Smarte folk tenker og reflekterer over alt hele tiden. 

En kanadisk undersøkelse fra 2015 viste sammenhengen mellom høy verbal intelligens og bekymring. Jo høyere intelligens, jo større bekymring.

Bekymret
Bekymret: Folk med høy intelligens bekymrer seg mer enn andre Foto: Shutterstock

2. Du er lyd-sensitiv
Irriterer du deg over folk som smatter i lunsjen? Hva med han som sitter og klikker med kulepennen ved siden av deg på jobben? Hører du vifta på badet - selv om den står på laveste nivå? Da er du sikkert smart.

En undersøkelsen fra Northwestern University viste at det var folk med høyest intelligens som lot seg irritere og distrahere mest over lyder.

Hold for øra
LYD-SENSITIV: De smarteste folka lar seg lettere distrahere av lyder Foto: Shutterstock


3. Du undervurderer deg selv
Du er aldri helt fornøyd. Du tror aldri at det du gjør er godt nok. I en studie av to amerikanske psykologer (Justin Kruger og David Dunning) testet de en gruppe personer som senere skulle vurdere hvor godt de selv trodde testen hadde gått. 

Konklusjonen var at den fjerdedelen som gjorde det dårligst på testen overvurderte sine egne resultater med 50 prosent. Det var omvendt for den fjerdedelen som gjorde det best på testen. De trodde at de hadde gjort det dårligere enn de faktisk hadde.


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler