DYPFRYST: Det er ingen grunn til å tine kjøtt og grønnsaker i kjøleskapet. Faktisk gjør det maten dårligere.
DYPFRYST: Det er ingen grunn til å tine kjøtt og grønnsaker i kjøleskapet. Faktisk gjør det maten dårligere. Foto: Shutterstock
Glemte du å ta ut kjøttdeigen fra fryseren før du gikk på jobb? Vel, det kan fortsatt bli tirsdagstaco på middagsbordet i kveld. Det viser seg at regelen om at det er best å tine kjøtt langsomt i kjøleskapet bare er tull, kjøttet blir best hvis det tines raskt i vann. 

Ved forskningsinstituttet SP Food and Bioscience i Gøteborg har forskere tint og frosset en rekke ulike matvarer, skriver forskning.no. Og det de har funnet ut er at det er best å tine mat ved å legge den i kaldt vann. 

Grunnen er at vann leder varme bedre enn luft, og jo fortere maten tines, desto bedre blir den. Frosne grønnsaker bør du for eksempel tine direkte i det kokende vannet for best resultat. 

– Folk flest vet at mat bør fryses raskt ned. Men akkurat det samme gjelder ved opptining, sier forsker Susanne Ekstedt ved instituttet i Gøteborg til forskning.no. 


Professor ved NMBU i Ås, Per Einar Granum, går enda lenger og sier at tining i kjøleskap bare er vrøvl. 

– Tar jeg en biff ut av fryseren, så lar jeg den tine på kjøkkenbenken eller i varmt vann. Å tine den i kjøleskapet gjør jeg aldri!, forteller han til nettstedet. 

Det er med andre ord bare å begynne å tine mat i vann. Det går raskere og maten blir bedre. 


Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler