SKJERMET: Mange forsøker å holde barna sine og seg selv unna skjermer før leggetid, men lykkes kanskje ikke alltid. Nå viser det seg at det kanskje ikke er så farlig.
SKJERMET: Mange forsøker å holde barna sine og seg selv unna skjermer før leggetid, men lykkes kanskje ikke alltid. Nå viser det seg at det kanskje ikke er så farlig. Foto: Shutterstock
I lang tid har vi hørt at man bør holde seg unna lysende skjermer før leggetid, men nå mener svenske forskere at dette ikke stemmer, skriver Forskning.no.

En ny studie fra Universitetet i Uppsala viser nemlig at du kan sovne med nettbrettet i hendene hvis du vil, det som er utslagsgivende er hvor mye dagslys du har vært utsatt for først. 

For å måle søvnigheten brukte forskerne elektroder som de koblet til forsøkspersonenes hode. De fikk prøve å bruke både nettbrett og lese i en vanlig bok før de skulle sove. Forskerne trodde dette ville føre til resultater som viste at søvnen ble dårligere da man brukte nettbrett i steden for å lese i bok.

– Overraskende nok fant de ingen forskjeller, forteller professor og søvnforsker Ståle Pallesen til Forskning.no.


Tablet
BRUK DAGEN: Får du nok dagslys i løpet av de timene du er våken er det ikke noe problem å ta med seg nettbrettet til køys, mener forskere. Foto: Shutterstock

Dette forundret forskerne, men så kom de på at forsøkspersonene hadde vært utsatt for veldig sterkt lys i laboratoriet i over seks timer før forsøkene begynte. 

– Det kan se ut til at sterkt lys med vanlige bølgelengder kan beskytte mot den negative virkningen som senere blått lys har på søvnen, forklarer Pallesen til Forskning.no. 

Det blå lyset fra skjermer kan svekke utskillelsen av kroppens egen søvnmedisin, melatonin. Det gjør at man ikke føler seg like søvnig. Det virker som det er denne effekten vanlig dagslys kan motvirke, men forskerne er klare på at de kun har testet ut lesing på skjerm.

– Det kan likevel være slik at søvnen forstyrres hvis du leser epost fra jobben eller sosiale medier før du legger deg til å sove, fordi du kan bli følelsesmessig påvirket, sier forsker Christian Benedict som har jobbet med studien. 


Flere kanaler