VERDENS FØRSTE APP-PREVENSJON: 
Svensk ektepar har fått godkjent sin app som prevensjonmiddel
VERDENS FØRSTE APP-PREVENSJON: Svensk ektepar har fått godkjent sin app som prevensjonmiddel Foto: Shutterstock
Verdens første app som blir godkjent prevensjonsmiddel heter «Natural Cycle» og kommer fra Sverige.

Ekteparet Elina Berglund Scherwitzl og Rapul Scherwitzl er partikkelfysikerne som står bak fertilitetsmåleren. Appen har lenge blitt brukt av kvinner for å beregne syklusen sin, men har nå fått godkjenning som prevensjonsmiddel.

LES OGSÅ: Gravide bør unngå fet fisk

Matematikk i stedet for hormoner
Ved å skrive inn kroppstemperaturen beregner den når kvinner er fruktbare. Avanserte algoritmer kan derfor hindre uønsket graviditet.

– Natural Cycle har en algoritme som er såpass avansert at etter hvert som du har målt temperaturen din over en periode vil den gjenkjenne syklusen din så godt at den vil beregne avvik, sier Berglund Scherwitzl til VG.

Det er det tyske sertifiseringsselskapet Tüv Süd som har godkjent appen som prevensjon.


Tryggere enn p-piller
Appen, som koster deg 699 kroner, har gått gjennom en studie publisert i forskningsstidskriftet The European Journal og Contraception and Reproductive Health. Denne viste at 7% av deltakerne som brukte Natural Cycle ble gravide. Det er 2% færre enn de som beskytter seg mot uønsket graviditet ved hjelp av p-piller, ifølge tall fra WHO. 

Tross stor sikkerhet, danker ikke appen ut all annen prevensjon.

– P-stav eller spiral, som man ikke behøver å huske på, er fortsatt mer pålitelige prevensjonsmidler, sier Berglund Scherwitzl.

Appen brukes av 15.000 mennesker i 161 land, men det innovative ekteparet ønsker å øke populariteten.

– Vi vokste såvidt i fjor, så nå må vi doble inntektene fra 18 til 36 millioner svenske kroner, sier Berglund Scherwitzl til Veckans Affärer.

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler