BAKTERIER: Når man mister mat på bakken fester bakteriene seg mye raskere enn man skulle trodd.
BAKTERIER: Når man mister mat på bakken fester bakteriene seg mye raskere enn man skulle trodd. Foto: Shutterstock
Vi har alle blitt fortalt vandrehistorier og myter av våre foreldre eller storesøsken som vi fortsatt tror på den dag i dag. Men det viser seg at vi ikke alltid må tro på alt vi får høre.

Illustrert Vitenskap sett nærmere på syv av de mest kjente mytene.

«Femsekunders-regelen»
Snacksen falt på gulvet, men du plukker den opp før det har gått fem sekunder, så da må det vell gå bra å spise den? Eller?

Det ble testet mat på forskjellige overflater på Rutgers Universitet for å se hvor raskt bakterier og skitt setter seg fast. Det ble testet matvarer som vannmelon, brød med smør og vingummi på fire forskjellige overflater. Og det viste seg at bakterier klarte å etablere seg på maten før det hadde gått bare et sekund. 

«Kle på deg så du ikke blir forkjølet»
Mange har sikkert fått hørt utallige ganger at man burde kle på deg så man ikke blir forkjølet, men det viser seg altså at man blir syk av helt andre grunner. Mange blir syke fordi man på vinteren tilbringer mer tid inne i små lukkede rom og derfor blir man mer utsatt for virus. 

Det er heller ikke gjort noen undersøkelser som har påviste en sammenheng mellom kulde og økt mottakelighet for forkjølelses-og influensavirus, skriver Illustrert Vitenskap.

«Knekker du fingre kan du får gikt»
Noen liker å knekke fingre, andre hater å høre på det. Og man har alltid fått hørt at det ikke er bra for deg. Men det viste seg da den amerikanske legen Donald Unger testet ut myten på sin egen kropp at det ikke gir noen forskjell å knekke fingrene. 

Han knekte to fingre på ventre hånd hver dag i 50 år, og lot høyre hånden være. Etter 50 år ble de undersøkt, og det viste seg at det var ingen forskjell på de to hendene.

«Ikke svelg tyggegummien din, da blir den i kroppen i syv år»
Man kan trygt si at dette er kanskje noe man har fått hørt mest opp igjennom oppveksten. Men det viser seg altså at det ikke stemmer. En tyggegummi følger samme fordøyelsessystem som alt av mat vi spiser, og forlater kroppen ca 24. timer senere, slik som resten av maten. 

tyggegummi
USANT: Nå kan man svelge tyggegummi med god samvittighet. Foto: Shutterstock

«Vent en time med å bade etter du har spist»
Man har alltid fått hørt at man bør vente med å bade til en god stund etter man har spist. Det sies at fordøyelsen trekker blodet til magen. Noe som etterlater mindre blod til musklene, som kan gjøre at man får krampe raskere. Men det er ennå ingen undersøkelser som støtter denne teorien.

«Du mister det meste av varmen gjennom hodet»
Det alltid sagt at man må ha på seg lue nå man skal ut, fordi man mister mest av varmen gjennom hodet. Men det fortsatt ikke noen bevis på at hodet mister mer varme enn andre steder. Illustrert Vitenskap forklarer at man mister varme fra alle de stedene på kroppen som ikke er tildekket. Og da er ofte ansikt og hode utsatt.


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler