NEVENYTTIG: Å være sterk i klypa kan vise seg å minske risikoen for tidlig død viser ny norsk forskning.
NEVENYTTIG: Å være sterk i klypa kan vise seg å minske risikoen for tidlig død viser ny norsk forskning. Foto: Shutterstock
Hvis du fremdeles er sterk i klypa når du blir eldre er det gode nyheter, skriver Forskning.no. En norsk studie viser nå at hvor hardt nordmenn mellom 50 og 80 år klarer å presse sammen en gummiball sier noe risikoen for tidlig død, forklarer nettstedet. 

Nesten 7000 mennesker mellom 50 og 80 år var med på studien som har fulgt deltakerne i 17 år. Allerede i 1994 ble gripestyrken målt i den hånden de ikke skrev med til vanlig. I 2011 undersøkte man hvor mange som fremdeles var i live og hentet ut informasjon om de som hadde dødd. 


Resultatet viste at de som var svake i klypa hadde større risiko for død generelt, og død som følge av hjerte- og karsykdommer, slag, luftveissykdommer og ulykker, skriver Forskning.no. 

Å holde på kraften i nevene er like viktig for kvinner som for menn, og forskerne har tatt hensyn til en rekke faktorer som kan ha påvirket resultatene, som BMI, røyking og fysisk form. Og nettopp god fysisk form og styrke i klypa henger tett sammen.


Funnene kan bidra til økt kunnskap om hvilken faktor muskelstyrke har på helsen, mener forskerne som har utarbeidet studien. 

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler