BRISEN?: For mange blir det kanskje noen enheter ekstra i sommermånedene. En ny studie viser at alkohol er verre for deg enn du tror.
BRISEN?: For mange blir det kanskje noen enheter ekstra i sommermånedene. En ny studie viser at alkohol er verre for deg enn du tror. Foto: Shutterstock
Torsdag kom det en ny studie som baserer seg på ti år med informasjon fra ulike organisasjoner om alkohol og kreft. Konklusjonen er ikke veldig oppløftende. 
Det viser seg nemlig at alkohol er en direkte årsak til kreft i flere områder av kroppen, skriver Huffington Post


Nesten seks prosent av alle kreftdødsfall på verdensbasis kan linkes opp mot alkohol. Dette inkluderer mennesker som drikker små til moderate mengder med alkohol, konkluderer studien.

«Fra et folkehelse-perspektiv er alkohol estimert til å ha forårsaket rundt en halv million kreftdødsfall i 2012», skriver forfatter av studien, Jennie Connor. Hun er professor i epidemologi ved Universitetet i Otago i New Zealand.


Drikker øl ute
HVIT UKE: Du trenger ikke slutte og drikke helt for å minimere risikoen. Start i det små med noen hvite uker eller måneder. Foto: Shutterstock

Det er altså en tydelig sammenheng mellom alkoholinntak og kreft i enkelte områder av kroppen, som lever, bryst og tarm. Hvorfor alkohol forårsaker kreft er ikke forskerne helt sikre på, men det de vet er at mengden du drikker ikke nødvendigvis har så mye å si.

De som drikker mye har en større risiko for lever-, tarm- og strupekreft enn de som drikker lite, men alle som nyter alkohol har den samme risikoen for munn-, spiserørs-, bryst- og nesekreft.   


Løsningen er, ifølge Jennie Connor, at alle reduserer sitt alkoholinntak, ikke bare de som drikker mye. Men hun ser også at dette kan være svært utfordrende.

«Alkohol sin rolle som kreftfremkaller blir oppfattet som mer kompleks enn tobakk», skriver hun. Dette fører til at folk ikke stopper å drikke for å unngå kreft, slik mange har gjort med sigaretter. 

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler