ELSKER «LIKES»: Ny forskning viser noe av grunnen til at tenåringer ikke klarer å la mobilen ligge i fred. Hjernene deres blir beruset av «likes».
ELSKER «LIKES»: Ny forskning viser noe av grunnen til at tenåringer ikke klarer å la mobilen ligge i fred. Hjernene deres blir beruset av «likes». Foto: Shutterstock
De fleste med tenåringer i huset har oppdaget at mye av tiden går med til å være på sosiale medier. Mobilen er aldri langt unna og det tikker stadig inn nye oppdateringer fra Snapchat, Instagram og Facebook. 

Men hva er grunnen til at tenåringer blir så besatt av sosiale medier? Amerikanske hjerneforskere mener å ha funnet noe av grunnen, skriver Huffington Post

Det viser seg nemlig at hjerner som fremdeles vokser i langt større grad lar seg «beruse av likes». 


Forskerne fra UCLA har funnet ut at den delen av hjernen som er forbundet med belønning, summer av aktivitet når tenåringer ser at de får mange «likes» på bilder de legger ut. 

Forskerne fant også ut at «liking» av innhold har en eskalerende effekt: når jevnaldrende liker et bilde, er det sannsynlig at andre tenåringer liker det samme bildet, uavhengig av hva det viser.


Tall fra en undersøkelse MedieNorge gjorde i 2014 viser at ungdom mellom 16 og 22 år i gjennomsnitt bruker rett i underkant av fire timer daglig på sosiale medier.   

– En av grunnene til at tenåringer er så aktive brukere av sosiale medier kan være at de er så sensitive når det kommer til «likes» og hva deres jevnaldrende gjør på nett, forteller forsker ved UCLA, Laura Sherman, til Huffington Post.


Flere kanaler