DOPAPIR: Bør det henge innover eller utover? Forskere hevder nå å ha svaret.
DOPAPIR: Bør det henge innover eller utover? Forskere hevder nå å ha svaret. Foto: Shutterstock
Hvilken vei skal dorullen egentlig henge - med papirenden inn mot veggen eller ut? Spørsmålet er gjenstand for evig debatt, både i de mange hjem, blant vennegjenger og på jobben.

Men nå hevder forskere å ha det endelige svaret. Den rette måten å henge dorullen på skal nemlig være med papirenden ut, skriver Inc.com.


Stappfullt av bakterier
Det er forskning fra University of Colorado som hevder å ha svaret på det omstridte spørsmålet. Forskningen viser til at papirenden ut er den beste metoden fordi man da kun vil berøre det toalettpapiret man personlig kommer til å bruke.

Toaletter, særlig offentlige, er stappfulle av bakterier. Hvis dorullen henger med papirenden inn mot veggen, er det stor sjanse for at hånden din vil sveipe borti veggen når du rekker hånden for å rive av en del.

Det igjen kan føre til at du legger fra deg bakterier på veggen, eller at du kan få med deg gamle bakterier som andre toalettgjester har ført dit.

Slike bakterier på offentlige toaletter er den viktigste kilden til spredning av matforgiftningsbakterier som E.coli.

Dopapir
FASITEN: Slik burde du ha dorullen din hengende for å unngå spredning av bakterier. Foto: Shutterstock

Må skrubbe i 20 sekunder
Har du derimot dorullen med papirenden ut, unngår du enkelt å berøre veggen - og dermed forblir du bakteriefri.

Et annet interessant funn i studien er hvor lenge du faktisk må vaske hendene for at de skal bli rene. Hvis du først får bakterier fra toalettet på hendene dine, må du vaske dem lenge for å få de bort. 

For å få helt rene hender må du skrubbe de med såpe i minst 20 sekunder. Hvis du ikke gjør det, kunne du like gjerne latt være å vaske hendene.


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler