USUNT: Disney-prinsessen Elsa bidrar til at unge jenter får dårlig selvbilde, hevder forsker.
USUNT: Disney-prinsessen Elsa bidrar til at unge jenter får dårlig selvbilde, hevder forsker. Foto: Walt Disney
En ny studie hevder at figurer i tegnefilmer viser negative kvinnelige stereotyper til jenter fra en tidlig alder, det skriver Daily Mail

Det har ikke manglet på Disney-prinsesser opp gjennom årene som har smale midjer. Den siste i rekken er karakteren Elsa i Frost. Men også Jasmine i «Aladdin», Ariel fra «Den lille havfruen» og Askepott har svært smale, og urealistiske kropper. 


Forskning viser at de barna som er «besatt» av en Disney-prinsesse har større sjanse for å ha et dårlig selvbilde. Forfatteren av studien, professor Sarah Coyne, forklarer hvorfor.

– Disney-prinsesser representerer noen av de første eksemplene av eksponering av et «tynt ideal». Kvinner blir utsatt for dette hele livet, men det starter med Disney-prinsesser i alderen tre til fire år, sier hun til Daily Mail. 


Studien bygger på nesten 200 barn i fire års-alderen som er fulgt over en lengre periode. Mer enn 96 % av jentene hadde sett Disney-filmer med prinsesser. 

– Vi vet at jenter som knytter seg sterkt til stereotyper rundt kvinner føler at de ikke kan gjøre visse ting. De er ikke sikre på at de kan lykkes innenfor matematikk og naturvitenskap, sier Coyne.

Men hun mener ikke at man skal bannlyse Disney-prinsesser helt heller. 

– Alt med måte. La barnet ditt være involvert i mange aktiviteter og la prinsesser være en av mange ting som barna kan holde på med, råder hun. 


Flere kanaler