MMM: En rykende fersk kopp kaffe er himmelen for svært mange nordmenn.
MMM: En rykende fersk kopp kaffe er himmelen for svært mange nordmenn. Foto: Shutterstock
At kaffe har en helsebringende effekt har de siste årene blitt en relativt etablert sannhet.

Men også mengde har noe å si. To nye store undersøkelser viser at jo flere kopper du drikker, jo bedre er det.

Hele fem kopper kan du helle i deg, uten at det går ut over helsen, snarere tvert i mot, skriver det danske nettstedet videnskap.dk, som igjen viser til en artikkel i amerikanske LATimes.

Konklusjonene i begge studiene, som er gjort på flere hundre tusen mennesker over en lang periode, viser at de personene som drikker mye kaffe, har mindre sjanse for å dø tidlig.


Også nordmenn deltok
I studie nummer to, hvor også nordmenn deltok, viste det seg at de som drakk kaffe hadde 25 prosent mindre sjanse for å dø, enn de som ikke drakk kaffe, i løpet av tidsperioden studien varte. 

Etter å tatt høyde for røyking, matvaner og andre faktorer, kom forskerene frem til at kaffedrikkende menn hadde 12 prosent lavere risiko for å dø, mens hos kvinnene var sjansene 7 prosent lavere.

Forskerene tror den helsebringende effekten kommer av at kaffens innhold kan påvirke blodtrykk og kolesterol i en positiv retning.

I følge LATimes påpeker forskerene likevel at det er for tidlig å anbefale kaffe som en metode for å forebygge kroniske sykdommer. Men studiene viser at det ihvertfall ikke er noen grunn til bekymring for de mest kaffetørste av oss.


– Ikke alltid sunt 
Et poeng som kanskje er lett å glemme, er at det er fullt mulig å gjøre kaffe usunt, og er du av typen som liker en fløteskvett og en sukkerbit i kaffen, så går du glipp av alle fordelene.

Da vi i 2015 skrev en artikkel om kaffes helseeffekter, påpekte både Norsk Kaffeinformasjon og Helsedirektoratet, at det er snakk om svart, filtrert kaffe som er sunt, og at noen kaffetyper inneholder for mye mettet fett, som igjen ikke er bra for kolesterolnivået.

Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler