ERSTATNING: Rema 1000 har sammen med Nidar laget påskeegg uten palmeolje.
ERSTATNING: Rema 1000 har sammen med Nidar laget påskeegg uten palmeolje. Foto: NTB
I fjor truet Rema 1000 med at de lilla pakkene med påskeegg fra Freia ikke ville bli å se i hyllene deres. Nå har utelatelsen blitt realitet.

Miljøet står bak
Rema 1000 tok standpunkt i 2014 og fjernet palmeolje fra alle egne matvarer. Samtidig stilte de krav til øvrige leverandører om å legge plan for å gjøre det samme.

Oljen er verdens billigste og produksjonen truer mange dyrearter i regnskogområder. I de siste årene har engasjementet og diskusjonene blant folk vært store.

– I fjor lovet vi våre kunder å fjerne påskeeggene fra Freia dersom de fortsatt inneholdt palmeolje. Dette løftet har vi holdt og er glade for å kunne tilby kundene våre et alternativ som ikke bidrar til avskoging, sier Kaia Andresen, miljøsjef i REMA 1000.

Saken fortsetter under bildet.
REma 1000
BOIKOTTET: Disse blir ikke å se i hyllene til Rema 1000 på grunn av innholdet av palmeolje. Foto: NTB scanpix


Bruker omdiskuterte oljer som erstatning
I samarbeid med Nidar har Rema 1000 utviklet nye påskeegg fri for palmeolje. 

-Palmeoljen er erstattet med kokos, shea- og solsikkeolje. Det viser at det er mulig å lage bærekraftige påskeegg uten at det går ut over smak og kvalitet, sier administrerende direktør Jeanette Hauan Fladby i Orkla Confectionery & Snacks Norge.

En studie fra Verdens Naturfond (WWF) viste i fjor høst at utskiftingen fra palmeolje til andre vegetabilske oljer ikke løser problemene med at regnskogen utryddes. I følge den krever olje fra blant annet kokos, som Rema 1000 og Nidar bruker i de nye påskeeggene, større områder enn produksjon av palmeolje. Dette fører til mer hogst av regnskog og dermed større utslipp av klimagasser.Flere saker

P4s Sommerturné
P4s Sommerturné Tirsdag 18.06 2019
Rekordfå unge jenter får barn
Rekordfå unge jenter får barn Tirsdag 25.06 2019
Flere kanaler