ERSTATNING: Rema 1000 har sammen med Nidar laget påskeegg uten palmeolje.
ERSTATNING: Rema 1000 har sammen med Nidar laget påskeegg uten palmeolje. Foto: NTB
I fjor truet Rema 1000 med at de lilla pakkene med påskeegg fra Freia ikke ville bli å se i hyllene deres. Nå har utelatelsen blitt realitet.

Miljøet står bak
Rema 1000 tok standpunkt i 2014 og fjernet palmeolje fra alle egne matvarer. Samtidig stilte de krav til øvrige leverandører om å legge plan for å gjøre det samme.

Oljen er verdens billigste og produksjonen truer mange dyrearter i regnskogområder. I de siste årene har engasjementet og diskusjonene blant folk vært store.

– I fjor lovet vi våre kunder å fjerne påskeeggene fra Freia dersom de fortsatt inneholdt palmeolje. Dette løftet har vi holdt og er glade for å kunne tilby kundene våre et alternativ som ikke bidrar til avskoging, sier Kaia Andresen, miljøsjef i REMA 1000.

Saken fortsetter under bildet.
REma 1000
BOIKOTTET: Disse blir ikke å se i hyllene til Rema 1000 på grunn av innholdet av palmeolje. Foto: NTB scanpix


Bruker omdiskuterte oljer som erstatning
I samarbeid med Nidar har Rema 1000 utviklet nye påskeegg fri for palmeolje. 

-Palmeoljen er erstattet med kokos, shea- og solsikkeolje. Det viser at det er mulig å lage bærekraftige påskeegg uten at det går ut over smak og kvalitet, sier administrerende direktør Jeanette Hauan Fladby i Orkla Confectionery & Snacks Norge.

En studie fra Verdens Naturfond (WWF) viste i fjor høst at utskiftingen fra palmeolje til andre vegetabilske oljer ikke løser problemene med at regnskogen utryddes. I følge den krever olje fra blant annet kokos, som Rema 1000 og Nidar bruker i de nye påskeeggene, større områder enn produksjon av palmeolje. Dette fører til mer hogst av regnskog og dermed større utslipp av klimagasser.Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler