KORREKTUR: Har du Facebook-venner som konstant er på korrekturjakt på nett?
KORREKTUR: Har du Facebook-venner som konstant er på korrekturjakt på nett? Foto: Shutterstock
Har du noen venner som alltid reagerer hvis du har en skrivefeil i et Facebook-innlegg? En ny studie avslører nå at disse personene generelt er mindre åpne. 

De vil også mest sannsynlig dømme deg for feilene du gjør mer enn andre, skriver Sciencealert.com.

Forskere har funnet ut at folk som konstant blir irritert av grammatiske feil på nett har «mindre sympatiske» personligheter enn de som lar det gå.

LES OGSÅ: Bakerlærling skrev feil - endte opp med ett tonn gjær

Skrivefeil på nett
I en artikkel publisert i PLOS One i 2016 kunne forskere for første gang vise til at en persons personlighetstrekk faktisk kan fastslå hvordan de responderer på skrivefeil på nett. 

Forskerne ba i et eksperiment 83 deltakere om å lese forskjellige mailutvekslinger for en annonse til et ledig rom i en leilighet. Mailen inneholdt enten noen skrivefeil, eller var foruten. Det kunne være skrivefeil som «teh» istedetfor «the», eller grammatiske feil som «it's/its» og «too/to».

Deretter vurderte testpersonen den fiksjonelle personen som hadde skrevet mailen basert på hvordan de oppfattet intelligensen til vedkommende, vennlighet og andre egenskaper - som hvor gode de hadde vært som samboere.

Deltakerne ble på slutten av eksperimentet spurt om de oppdaget skrivefeilene i mailen, og hvor mye det eventuelt irriterte dem. Deretter måtte de gjennomføre en personlighetstest.

Skrivefeil
SKRIVEFEIL?: Ny studie viser at folk med visse personlighetstrekk irriterer seg mer over skrivefeil. Foto: Shutterstock

Personlighet spiller viktig rolle
Resultatet viste at samtlige deltakere i undersøkelsen vurderte den fiksjonelle samboeren med skrivefeil i mailen som verre enn de som hadde skrevet mailen helt riktig. Men det var helt klart noen personlighetstyper som dømte de feilskrevne mailene strengere.

For eksempel viste undersøkelsen at ekstroverte personer mer sannsynlig ville overse skrivefeilene, mens introverte ville dømme personen negativt på grunn av dem.

Personer som ut i fra personlighetstesten viste seg å være mer samvittigheitsfulle - men mindre åpne - var mer sensitive for skrivefeil. De med mindre sympatiske personligheter ble mer opprørt av skrivefeilene.

Siden det ikke er en veldig omfattende undersøkelse, må man ta resultatet med en klype salt. Men resultatet kunne ikke bli forklart ut i fra folks alder eller utdanning, noe som kan vise til at personlighetstrekkene til folk spiller en viktig rolle.

Flere kanaler