LUNSJ: Hvor sulten er du hvis du plukker brødskiva opp igjen fra gulvet for å spise den?
LUNSJ: Hvor sulten er du hvis du plukker brødskiva opp igjen fra gulvet for å spise den? Foto: P4
De fleste opererer med noen sekunders margin når de har mistet mat på gulvet, nå har amerikanske forskere funnet ut hvor lenge man kan la maten ligge.

Professor Donald Schaffner er en av forskerne som har testet ut hvor fort bakterier fra gulvet smitter over på maten, det han har funnet ut er at bakterier kan smitte momentant.

Studien ble gjennomført ved at ulike matvarer (vannmelon, vingummi, brød og brød med smør) ble sluppet ned på ulikt underlag (fliser, stål-, tre- og teppegulv), som var infisert med bakterier og deretter ble liggende i ett, fem, 30 eller 300 sekunder, skriver Huffington Post

Sukkertøy
GOD KOMBO: Sukkertøy på teppegulv er faktisk en av de kombinasjonene som gir minst bakterieoverføring. Foto: Shutterstock


Har noe for seg
Resultatene viste at jo lenger maten ble liggende på gulvet desto mer bakterier ble overført. Så en tre sekunders eller fem sekunders regel er med andre ord ikke det dummeste å leve etter. Men noen matvarer bør du holde deg unna hvis du har sluppet dem på gulvet.   

Den maten som ble raskest infisert av bakterier var vannmelonen, og den som ble minst infisert var vingummien. 

«Overføring av bakterier fra overflater til mat henger sammen med fuktighetsinnholdet i maten. Bakterier har ikke ben, de beveger seg med fuktighet, så jo våtere mat desto større sjanse for øverføring», sier Schaffner i studien. 

Forskerne fant også ut at noen underlag var verre til å overføre bakterier enn andre. Overraskende nok var det stål og fliser som overførte mest bakterier, mens teppegulv var det som var minst bakterievennlig. 


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler