SLADREHANK: En liten prat om sjefen eller kolleger er ikke nødvendigvis negativt for arbeidsmiljøet.
SLADREHANK: En liten prat om sjefen eller kolleger er ikke nødvendigvis negativt for arbeidsmiljøet. Foto: Shutterstock
Har du en sjef som du irriterer deg over, eller er det en kollega som du ikke tåler trynet på? Du trenger ikke å ha dårlig samvittighet hvis du har sladret litt til noen andre i kontorlandskapet, det er nemlig en god ting.

Å sladre litt om de du ikke digger på jobben viser seg å være en kilde til bedre gruppesamarbeid og reduserer egoistisk atferd, viser en nederlandsk studie, som er publisert i Scientific Reports, skriver forskning.no.

– Sladring er en billig måte å moderere andre menneskers atferd i små samfunn, sier forskerne Junhui Wu og Paul A. M. Van Lange i en pressemelding. 


Sladder er en verdifull kilde til kunnskap om oss selv, har en tidligere studie fra Nederland vist. Forskerne mener også at mennesker har en tendens til å samarbeide når de vet at ryktet deres står på spill.  

– Vi anser nok sladder og straff som negativt. Men sladder og straff har ofte følelsesmessig basis i sinne, og sinne er en helt avgjørende følelse for at grupper skal kunne fungere, forklarer høyskolelektor Mads Nordmo til forskning.no.

Han forteller videre at menneskers evne til å føle og la seg motivere av sinne er en forutsetning for at vårt komplekse og sammenvevde samfunn skal fungere. Men han er samtidig tydelig på at arbeidsplasser ikke bør forsøke å dyrke frem mer sladder. 


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler