FRITID: Hvor mye fritid har vi egentlig?
FRITID: Hvor mye fritid har vi egentlig? Foto: Shutterstock
0:00 | 0:52
Fritiden er for mange en tid man gjerne fyller med aktiviteter man liker, uten stress og bekymringer. Fritiden er den tiden vi har utenom jobb, husarbeid, mat og søvn. Du kan for eksempel bruke fritiden til å holde deg i fysisk aktivitet, være med venner eller å passe på å få nok hvile. Men hvor mye fritid har vi egentlig, og er vi fornøyd med fritiden vi har til rådighet?

Fritid gir økt livsskvalitet
Tall fra Statistisk sentralbyrå forteller at fritiden vi har bidrar til økt livskvalitet og balanse mellom familie og jobb.

Hvor mye fritid en person har varierer gjennom livet. Det har også noe å si hvor du bor, om du er student, er kvinne eller mann, jobb eller hva slags utdanning du har.

Saken fortsetter under bildet.
glad
Fritiden kan brukes til å nyte naturen, slappe av eller være med venner. Foto: Shutterstock


De yngste og de eldste har mest fritid
Personer på 16 år og oppover har i gjennomsnitt 6 timer og 19 minutter per døgn, 51% sier at de er svært fornøyd med tiden de har til overs. Det viser seg at de som er i alderen 25-44 år har minst fritid. De som er i denne aldersgruppen er ofte i jobb og er med små barn. I denne gruppen har man gjennomsnittlig 5 timer og 24 minutter fritid per dag. Personer i alderen 67-79 år har 8 timer og 16 minutter fritid per døgn.

De som har lav utdanning har mest fritid sammenliknet med de som har høyere utdanning. Det handler også om hvor mye du deltar i yrkeslivet, er du arbeidsledig eller ufør betyr det mer fritid. Studenter har også mer fritid enn de som er i jobb. Det har også sammenheng med at studenter ofte gjør mindre husarbeid ettersom studenter ikke like ofte har eget hus eller egne barn.

Forskjell på hvor du bor
Hvor fornøyde vi er med fritiden vår og hvor mye fritid vi har varierer også ut i fra hvilket bosted vi har. Folk i Oslo og store tettsteder er mindre fornøyde med fritiden de har, enn de som er bosatt i mer spredtbygde strøk.

Norge er god på fritid
I Norge er vi gode på fritid, Norge er blant landene der befolkningen har en god balanse mellom jobb og fritid, ifølge OECD. Også personer med fulltidsjobb har mer fritid i Norge enn i mange andre land.

Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler