STRESSNIVÅ: Frisører er på lista over de minst stressende yrkene. Men dersom du driver egen bedrift, er stressnivået annerledes.
STRESSNIVÅ: Frisører er på lista over de minst stressende yrkene. Men dersom du driver egen bedrift, er stressnivået annerledes. Foto: Shutterstock
Stressende jobber kan være farlig for både den fysiske og psykiske helsa vår. Nettstedet CareerCast.com har laget en oversikt over hvilke yrker som er de mest og minst stressende.

En-til-en skaper mindre stress
Dersom du styrer dagene dine selv eller ikke må forholde deg til mange mennesker på samme tid, er du skjermet for altfor mye stress. 

Selv om frisører jobber i et hektisk miljø gjør en-til-en-kontakten med kundene at jobben blir mer hyggelig en stressende. Det sier frisøren Billy Lowe til CareerCast.som. Det er en av grunnene til at denne jobben, overraskende for noen, havner på listen over de minst stressende yrkene. 

Her er oversikten over de minst stressende jobbene: 

1. Frisør
2. Ørelege
3. Universitetsprofessor
4. Helsesekretær
5. Gullsmed
6. Medisinsk laboratorietekniker
7. Skredder
8. Ernæringsfysiolog
9. Bibliotekar
10. Truckfører


Tidsfrister øker stressnivået
Det som oftest kjennetegner en stressende jobb er ansvaret for andre menneskers liv. Flere av jobbene i listen over de mest stressende yrkene krever nettopp dette av de som besitter stillingen. Soldater, brannmenn og piloter er eksempler på dette.

Også yrker som innebærer tidsfrister og at folk kan og skal se jobben du gjør scorer høyt i stressfaktor. Journalister, programledere og skuespiller er typiske for dette. 

Her er oversikten over de mest stressende jobbene:

1. Yrkessoldat
2. Brannmann
3. General i militæret
4. Flypilot
5. Politikonstabel
6. Skuespiller
7. Programleder på TV og radio
8. Eventkoordinator
9. Fotojournalist
10. Journalist

LES OGSÅ: Christine Koht: – Alle mennesker har behov for å bli forstått!

Flere kanaler