ANSVAR: Det var Sätra Helsesentral som hadde ansvaret for behandlingen av den døde kvinnen.
ANSVAR: Det var Sätra Helsesentral som hadde ansvaret for behandlingen av den døde kvinnen. Foto: Google Maps
Moren til Niclas Mattssons har de siste årene bodd på et servicehjem for eldre, ved Sätra i Gävleborg i Sverige. Niclas besøkte ofte sin mor, og sist gang han var sammen med henne mens hun levde, var dagen før hun døde.

Han hadde hjulpet henne med noen småting og fått handlet inn matvarer. Dagen etter forsøkte han å ringe moren flere ganger, men da han ikke fikk svar valgte han å stikke innom.

– Når jeg kom til leiligheten fikk jeg først ikke noe svar, men jeg oppdaget raskt at mamma lå død på baderomsgulvet. Bildet av å forsøke å hjelpe min mamma når hun ligger kald på et baderomsgulv kommer for alltid til å være på netthinnen, forteller Niclas Mattsson til Arbetarbladet


Synet som møtte Niclas var dramatisk. På badet lå hans mor i truser med sin rullator over seg. Først trodde han at hun kunne være i koma og han forsøkte derfor å redde henne med hjerte- og lungeredning, men etter hvert forsto han at moren var død. 

– Jeg la et laken over kroppen og ringte 112 som sendte to ambulanser. Jeg kjente en veldig panikk, forteller Mattsson til avisen. 

Saken fortsetter under bildet
Helsesentralen
SERVICEHJEM: Moren til Niclas Mattson bodde i en eldrebolig kalt Tickselbo i Sätra sentrum. Ikke langt fra stedets helsesentral. Foto: Google Maps

Etter at ambulansepersonellet har fått flyttet den døde kroppen vekk fra badet oppdager de en lapp fra den ansvarlige legen ved servicehjemmet. Det viser seg at han har vært der flere timer tidligere på dagen og erklært moren død. Også hjemmetjenesten hadde vært der mens moren lå død på badet.


Niclas stiller nå spørsmål ved hvordan både legen og hjemmetjenesten kunne la hans døde mor ligge i flere timer, og hvorfor ingen ga beskjed til ham om hva som hadde skjedd. 

– Jeg forstår ikke hvordan dette kunne skje. Å forlate et menneske på denne måten vitner om et respektløst menneskesyn, sier Niclas Mattsson til Arbetarbladet. 

Sjefslegen, Börje Svensson, beklager det som har skjedd og konstaterer at det har sviktet i flere ledd. 

– Vi ber om unnskyldning. Både hjemmetjenesten og vi har gjort alvorlige feil, sier han til den svenske avisen. 


Flere saker

Utga seg for å jobbe i barnevernet - dømt for overgrep En mann i slutten av 50-årene er i Ringerike tingrett dømt til fengsel i fire og et halvt år for overgrep mot ei 11 år gammel jente. Torsdag 05.12 2019
Flere kanaler