«UFO-SKY»: Det fantastiske bildet ble tatt med en iPhone, forteller Felizia.
«UFO-SKY»: Det fantastiske bildet ble tatt med en iPhone, forteller Felizia. Foto: Felizia Lorenzotti
Innbyggere og turister i det svenske skiparadiset Åre, noen få mil fra den norske grensen, sperret øynene opp torsdag ettermiddag.

Da dukket det nemlig opp noe helt spesielt på himmelen.

– Det er den sykeste skyen jeg har sett. Det så ut som den lyste, for solen sto på fra vest. Jeg synes den lignet en ufo eller en stor donut, forteller Felizia Lorenzotti til P4.

Saken fortsetter under bildet
felizia
KNIPSET: Felizia Lorenzotti fikk fotografert værfeonomenet i Åre. Foto: Privat

Tatt med mobilkamera
Hun forteller at det spektakulære bildet ble tatt med mobiltelefon like ved det berømte skisenteret.

– Det ble tatt med iPhone. Jeg er hobbyfotograf, så jeg skulle ønske at jeg hadde det ordentlige kameraet, forteller Felizia.

Fenomenet, som ble observert flere steder i Jämtland torsdag, kalles linseskyer - og er blant annet omtalt på Facebook-sidene til SVT Väder.

Saken fortsetter under bildet
ufo
LYSTE OPP: Det var vanskelig ikke å legge merke til skyen over Åre torsdag ettermiddag. Foto: Felizia Lorenzotti


Krever vind og fjell
Også Yr har tidligere omtalt fenomenet, og ifølge meteorologene er det to ting som må til for at skyene skal oppstå; mye vind og landskap med fjell:

«Vinden presser luften opp på grunn av fjellet, og blir kaldere. Dermed blir vanndampen avkjølt, kondensert og omdannet til en sky.

Når luften har kommet seg over fjelltoppen, beveger den seg nedover igjen, altså i en bølge. Når luften beveger seg nedover varmes den opp. Fuktigheten vender tilbake til sin opprinnelige tilstand – og dermed er det også slutt på skyen.

Ny fuktighet blir hele tiden tilført, og på den måten opprettholder skyen seg selv.

Det kan se ut som disse skytypene ligger helt stille, men sannheten er at det blåser kraftig i denne høyden. Flyene blir påvirket av slike værforhold, og det kan skape mye turbulens i dette nivået»

LES OGSÅ: Da norske Steffen (29) våknet, hadde bildet hans fått 1.000.000 likes


Flere kanaler