WALMART: En amerikansk mor var lei av at sønnen snakket nedsettende om klær fra blant annet supermarkedkjeden Walmart.
WALMART: En amerikansk mor var lei av at sønnen snakket nedsettende om klær fra blant annet supermarkedkjeden Walmart. Foto: Reuters
I et Facebook-innlegg skriver Cierra Brittany Forney fra Georgia i USA at hun syntes hennes 13 år gamle sønn var blitt kravstor.

«Han oppførte seg som om han var for god til å handle på Walmart og kom med stygge kommentarer om andre på skolen som har bruktklær. Jeg tolererer ikke slikt», skriver hun blant annet.

Derfor sa hun til sønnen at han måtte ta 20 dollar (drøyt 150 kroner) av sine egne penger og kjøpe klær i en veldedighetsbutikk. Klærne skulle han deretter ha på seg hele uken på skolen.

Det var NRK som først omtalte saken i Norge.


– Penger er ikke alt
«Jeg vil lære barna mine at penger ikke er alt, og at du ikke skal dømme folk ut fra hvor de handler», skriver Forney.

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Forney la ut Facebook-innlegget. Mandag har nærmere 300.000 personer delt innlegget, og nesten 800.000 har reagert i form av likerklikk.

Mange hyller nå moren, som presiserer at sønnen har godkjent at hun delte historien.

– Det er første gang jeg gjør dette. Men vi har hatt mange samtaler om at det å ha fine ting er et privilegium, ikke en rettighet, sier hun til BBC.


Ekspert vil ikke anbefale metoden
Men metoden møter motstand hos en ekspert NRK har pratet med. Barnepsykolog og professor emeritus ved UiT, Willy-Tore Mørch, oppfordrer likevel foreldre i Norge til å redusere det stadig økende kjøpepresset blant ungdom.

– Har du ikke de rette klærne, kan du i verste fall bli utstøtt på skolen. Og de er jo ikke billige disse klærne, så det er ganske mange, trolig flere og flere, som ikke kan bli med på merkekjøret, sier Mørch til NRK.

Selv vil han ikke anbefale å dele et slikt innlegg som den amerikanske moren gjorde.

– Når man ikke vet konsekvensen, om sønnen risikerer å bli mobbet på skolen for det, er det en risikosport.

Han mener likevel foreldre har et ansvar for å dempe materialistiske holdninger hos barna.

– Mange foreldre er med på kjøret så lenge de kan, fordi de ikke vil at barna skal mobbes. Men foreldrene bør fremme andre verdier enn dyre jakker og vesker, sier han til NRK.Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler