FALKEBLIKK: Badevakten, helt til venstre i bildet, reagerer lynraskt da ulykken er ute.
FALKEBLIKK: Badevakten, helt til venstre i bildet, reagerer lynraskt da ulykken er ute. Foto: YouTube/Lifeguard Rescue
Sommer er høysesong for bading - og dessverre også ulykker knyttet til dette.

I en video som er lastet opp av brukeren «Lifeguard Rescue», og som er sett av mer enn 16 millioner, på YouTube, ser vi hvordan voksne og barn koser seg med bølger i et stort basseng.

Plutselig får badevakten øye på noe alarmerende. Hun hopper i vannet i løpet av svært kort tid, og etter få sekunder er hun borte hos gutten som er i ferd med å drukne.

Saken fortsetter under videoen


Ingen legger merke til noe
Det hele ser ut til å ende godt, og badevakten klarer å få gutten trygt ut av bassenget.

Dramaet pågår mens personene rundt, både voksne og barn, ikke får med seg noen ting av det som skjer.

Videoen, som tidligere er omtalt av TV2, brukes nå som en påminnelse blant foreldre på hvor vanskelig det kan være å få med seg at noen i nærheten av deg er i trøbbel i vannet.

Foran badesesongen er det flere ting foreldre bør kjenne til:

*«Stille drukning»
Drukning foregår ikke alltid på den måten du har trodd. Det er ikke de som bråker og lager mest lyd man bør være obs på i vannet.

– De barna som skriker og nærmest høres ut som om de er i ferd med å avgå med døden, skal du ikke bry deg med. De du derimot skal bry deg om, er barna som blir stille og fjerne i blikket, som endrer karakter og blir annerledes. Da kan en drukning være nært forestående, sier Ivar Christiansen, spesialrådgiver i Norsk Folkehjelp, til TV 2.

Organisasjonen har på sine Facebook-sider listet opp tre tegn på såkalt «stille drukning»:

- Personen ligger lavt i vannet med hodet bakover og åpen munn
- Personen prøver å svømme framover, men kommer ingen vei
- Personen gisper eller hyperventilerer


*Sekundær drukning
Har barnet ditt vært et øyeblikk under vann, bør du være obs i timene etterpå. Såkalt sekundær drukning kan nemlig inntreffe som en ettervirkning av å ha fått vann i lungene.

Virker barnet trøtt og slitent i etterkant, må det for all del ikke sove.

- Om personer har vært under vann, bør de sees på av en lege på legevakten, har overlege ved akuttmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus, Henning Wimmer, tidligere uttalt til side2.

Det finnes en rekke vitnesbyrd fra foreldre som har opplevd at det nesten har gått galt i etterkant av at barnet har hatt hodet under vann i et øyeblikk.

Den vesle treåingen Lizzie fra Missouri i USA ramlet i vannet, men ble reddet av storebror. Familien trodde da at alt hadde gått bra, men da jenta var i ferd med å sovne, grep tanten resolutt inn.

- Ikke la jentungen sovne, ropte hun til moren - som lurte på årsaken til dette.

- Da kommer hun aldri til å våkne igjen, var det brutale svaret.

Tanten hadde tilfeldigvis lest om fenomenet sekundær drukning, og visste at det var fare på ferde dersom barnet ble søvnig, hadde pustevansker eller endret oppførsel.

Familien kjørte til sykehuset, der de ble i sju timer. Hadde det ikke vært for tantens snarrådige inngripen, kunne historien ha fått en langt verre slutt.Flere saker

Utga seg for å jobbe i barnevernet - dømt for overgrep En mann i slutten av 50-årene er i Ringerike tingrett dømt til fengsel i fire og et halvt år for overgrep mot ei 11 år gammel jente. Torsdag 05.12 2019
Marie Fredriksson er død Den svenske popsangeren Marie Fredrisson er død, 61 år gammel. Tirsdag 10.12 2019
Flere kanaler