VEKKER OPPSIKT: Hanna Bolander (19) mener kvinnekroppen må «avdramatiseres». Dette var én av grunnene til at hun stilte opp i bar overkropp.
VEKKER OPPSIKT: Hanna Bolander (19) mener kvinnekroppen må «avdramatiseres». Dette var én av grunnene til at hun stilte opp i bar overkropp. Foto: Privat/Facebook
Svenske Hanna Bolander (19) sørget for at skoleklassens aller siste fellesbilde ble noe utenom det vanlige.

- Syk befrielse
På forhånd var det ikke avklart hva som skulle være tema for fotograferingen, skriver 19-åringen på sin blogg

«Da vi sto inne i aulaen og det var dags for å ta bildet, kom noen med ideen at ei jente burde være i bar overkropp. Og den jenta ble meg», skriver hun.

Hun forteller at det å stille opp på den måten på klassebildet er noe av det beste hun har gjort.

«Det var en helt syk befrielse. Akkurat i det øyeblikket var det like naturlig for meg som å stå med klær. Jeg mener, jeg vet ikke hvor mange gutter som i siste øyeblikk bestemmer seg for å vrenge av seg trøya på et skolebilde for å vise muskler»

Etter hennes mening, bør kvinner ha like stor rett til å vise seg i bar overkropp som det menn har.


Saken fortsetter under bildet
hanna2
KASTET KLÆRNE: Det noe utradisjonelle klassebildet har fått mye oppmerksomhet i Sverige de siste dagene. Foto: Privat


Fotografen positiv
Under fotograferingen bestemte Bolander seg for å spørre fotografen om det var ok for ham at gutten som sto ved siden av henne tok av seg t-skjorten. Da han svarte bekreftende, spurte hun om det var greit at hun gjorde det samme.

Svaret hans var at han ikke visste hvordan skolefotofirmaet ville reagere, men fotografen selv var tydelig på at han syntes at det var ok.

Ifølge Nyheter24, som først omtalte saken, var Bolander svært usikker på om bildet i det hele tatt kom til å bli publisert. Det måtte godkjennes av blant annet rektor, skoleledelsen og firmaet som tok skolebildet. Men, til 19-åringens store overraskelse og glede, foretok de seg ikke noe - bortsett fra at de informerte henne om risikoen ved å gjøre det.

«Jeg tviler på at de 40 guttene som har vist seg i bar overkropp i skolekatalogen de siste årene, måtte få info om risikoene ved å gjøre det, eller at de måtte gå og snakke med rektor», skriver 19-åringen. Hun ser imidlertid at en forandring neppe kan skje over natten, og roser skolens ledelse og firmaet bak bildet for at de offentliggjorde bildet.


Saken fortsetter under bildet
hanna3
LETTET: Hanna Bolander (19) beskriver fotoseansen med klassekameratene som en «syk befrielse». Foto: Privat/Facebook

- Har møtt menn med store pupper
Hanna Bolander har fått voldsomt med oppmerksomhet i Sverige etter det lille «stuntet».

- Responsen har vært blandet, men mest positiv. Jeg har fått mye støtte og positive meldinger, og det er jeg veldig glad for, sier Bolander til P4. Hun har gitt tillatelse til publiseringen av bildet.

19-åringen mener at det er feil at det skal være forskjell på hva menn og kvinner får lov til å vise fram av kroppen sin.

«Jeg synes at alle skal ha rett til å bestemme selv. For visste du at mannlige bryster faktisk har samme funksjon som en kvinnes? Menn kan også amme sine barn. Og jeg har truffet menn med større pupper enn det jeg har selv, og de har ikke behøvd å dekke seg til. Så hvorfor skal jeg behøve det», spør hun i blogginnlegget.

Hun mener kvinnekroppen må «avdramatiseres», slik at den ses på like naturlig som en manns kropp.

«Da har vi kommet et langt steg nærmere likestilling.»


Flere kanaler