FAR OG SØNN: Vesle Hughie var pappa Richards solstråle. Han ble bare tre år gammel. P4 har fått farens tillatelse til å gjengi bildene og listen.
FAR OG SØNN: Vesle Hughie var pappa Richards solstråle. Han ble bare tre år gammel. P4 har fått farens tillatelse til å gjengi bildene og listen. Foto: Privat
For litt over et år siden mistet Richard Pringle sin tre år gamle sønn, Hughie.

Den vesle gutten fra East Sussex i England hadde en hjerneskade, men legene mente det bare var fem prosent sjanse for at han ville få en hjerneblødning. Dessverre for familien skjedde likevel det utenkelige.

Lett å bli glad i
Den 18. august 2016 dør Hughie etter å ha blitt rammet av en blødning – og verden blir snudd på hodet for den lille familien.

– Han var god, snill og omtenksom, og lett å bli glad i. Han gjorde at alle kjedelige ting ble morsomme. I tre korte år fylte han opp et helt livsløp med fantastiske minner, forteller Richard Pringle til Mirror.

I løpet av året som har gått etter sønnens tragiske dødsfall, har Pringle, som har to andre barn, reflektert mye. 

Han bestemte seg for å skrive en liste med de viktigste tingene han har erfart – i håp om at dette kan vekke og inspirere andre foreldre.


Her er listen:
1. Du kan aldri kysse og elske for mye.

2. Du har alltid tid. Slutt med det du holder på med og lek, selv om det bare er for et minutt. Ingenting er så viktig at det ikke kan vente.

3. Ta så mye bilder og video du bare klarer. En dag kan det være alt du har igjen.


4. Ikke bruk penger, bruk tid. Tror du beløpet spiller noen rolle? Det gjør det ikke. Hva du gjør, spiller noen rolle. Hopp i sølepytter, gå turer. Bad i sjøen, lag en leir og ha det gøy. Det er alt de ønsker. Jeg husker ikke hva vi kjøpte til Hughie, men jeg husker hva vi gjorde.

5. Syng sanger sammen. Noen av de beste minnene er da Hughie satt på skuldrene mine eller ved siden av meg i bilen mens vi sang favorittsangene våre. Musikk skaper minner.


6. Gled deg over hverdagen. Kveldene, sengetid, lesestunder. Middager sammen. Late søndager. Sett pris på de vanlige øyeblikkene. Det er det jeg savner mest.

7. Gi alltid farvelkyss til dem du elsker. Glemmer du, går du tilbake og kysser. Du vet aldri når det er siste gang du får sjansen.

8. Gjør kjedelige ting til noe morsomt. Handle mat og kjøre bil. Vær tøysete, kom med spøker, le, smil og ha det gøy. Det blir bare plikter hvis du behandler dem som det. Livet er for kort til ikke å ha det gøy.


9. Skriv dagbok. Skriv ned alt det dine små gjør som lyser opp verden. De morsomme tingene de sier, de søte tingene de gjør. Vi begynte ikke med dette før etter at Hughie var død. Vi ønsket å huske alt. Nå gjør vi det for Hettie, og vi skal også gjøre det for Hennie. Du kommer til å ha minnene skrevet ned for alltid, og når du blir eldre kan du se tilbake og glede deg over de små øyeblikkene.

10. Hvis du har barna med deg i livet ditt. Får kysse dem god natt. Spiser frokost med dem. Går til skolen sammen med dem. Lar dem gå på universitetet. Opplever at de gifte seg. Da er du velsignet. Glem aldri det.
Flere kanaler