Omstridt: Å spise hundekjøtt har lange tradisjoner i Kina, men selve festivalen har røtter tilbake til 1990. Festivalen er svært omstridt verden over.
Omstridt: Å spise hundekjøtt har lange tradisjoner i Kina, men selve festivalen har røtter tilbake til 1990. Festivalen er svært omstridt verden over. Foto: Reuters
Den sør-kinesiske byen Yulin skal også i år avholde den svært forhatte hundekjøttfestivalen.

Dyrevernere anslår at minst 10.000 hunder bøter med livet under den ukeslange festivalen, og festivalen får år etter år massiv kritikk verden over for behandlingen av hundene.


På internett og i sosiale medier kan man se grusomme bilder og videoer av personer som bruker lasso til å fange hundene, mens bilen fortsatt er i fart.Tradisjon i århundrer
Årlig slaktes det mellom 10 og 20 millioner hunder i Kina for kjøttet sin del, skriver Metro. Hundekjøtt har stått på menyen i Kina i over 400 år. Tradisjonelt har man spist kjøttet fordi mange trodde at hundekjøttet skulle hjelpe mot den intense sommervarmen. 


De siste årene har internett-kampanjer på Twitter og Facebook, som #StopYulin, fått massiv oppmerksomhet i mediene, men i følge BBC, hevder lokale innbyggere at dyrene behandles godt og at festivalen har lange tradisjoner.

– Også kjæledyr
Men den påstanden er det mange som er uenige i. Professor i sørøst-asiatisk politikk Peter Li, ved University of Houston, skrev i forbindelse i fjor en harmdirrende kronikk i South China Morning Post, der han skriver at festivalen ikke har noen plass i kinesisk tradisjon.

– Et av slakterhusene på et av byens markeder hadde akkurat mottatt en ny last med hunder. De var  avmagret, dehydrerte og så livredde ut, skriver professor Li.

Han skrivere videre at han så hunder som hadde tydelige tegn på at de en gang hadde vært noens kjæledyr.

– I et par andre slakterhus så jeg hunder og katter, fortsatt med navnebåndene rundt halsen. Slaktingen er mer en fornærmelse mot landets stadig økende dyreelsker miljø, skriver professoren.

Kinesiske myndigheter har ikke vedtatt en lov som gir Kinas millioner av husdyr beskyttelse mot mishandling, men et lovforslag ble fremmet i 2009. En så lenge er ikke lovforslaget behandlet av myndighetene.
Hund
MISHANDLET: Dyrevernere beskylder lokale kjøpmenn for å mishandle hundene som etterhvert skal spises. Hundene fraktes rundt i små bur og gis minimalt med mat og vann. Foto: Reuters

Flere saker

Marie Fredriksson er død Den svenske popsangeren Marie Fredrisson er død, 61 år gammel. Tirsdag 10.12 2019
- Viktig at Vy vinner
- Viktig at Vy vinner Mandag 09.12 2019
Flere nordmenn ber om hjelp til julefeiringa Stadig flere nordmenn ber om hjelp til julefeiringa. Fredag 13.12 2019
Flere kanaler