JULEGAVER: De mest populære gavene viser seg å være elektronikk.
JULEGAVER: De mest populære gavene viser seg å være elektronikk. Foto: Shutterstock
Det å handle på nett har blitt en stor del for mange når man skal handle julegaver, og vi prøver å sørge for å få best mulig pris.

Søke- og prisvarselstatistikken fra Prisjakt.no i desember viser nemlig at mange millioner nordmenn søker opp alle typer julegaver for å sikre seg den beste prisen. Statistikken viser også at det søkes mest på forbrukerelektronikk og lydprodukter. Og det er enkelte produkter som topper listen.

Apple AirPods, Nintendo Switch og Bose Quiet Comfort viser deg å være de aller mest oppsøkte produktene i år, og de det har blitt opprettet flest prisvarslinger for. Daglig leder i Prisjakt.no Are Vittersø forteller det frister allerede å utrope disse tre produktene til årets julegaver.

Har festet grepet
Noen andre populære produkter fra topplisten er også Apple Iphone 8, Google Home Mini, smartklokken Fitbit Versa og Fjällräven Keb Regular sekk. Produktene nevnt er de mest populære innen for deres kategori. Se hele listen på Prisjakt.no.

– Det er ingen tvil om at netthandelen har festet et ytterligere grep om nordmenns julehandel. Oppsvinget i søkeaktivitet og opprettede prisvarsler, viser at vi fortsetter den gode, prisbevisste trenden, der vi sjekker pris og produktinformasjon hos mange leverandører før gavekjøpene gjøres, sier Vittersø.

Topplisten er basert på nesten to millioner søk, som er gjennomført av rundt 1,8 millioner ulike personer så langt i desember.  

Besteforeldre kjøper mest
I undersøkelser Nordea har gjort viser det seg at det er besteforeldre som bruker aller mest penger på julegaver og at de har brukt mer og mer de siste årene.

- Besteforeldregenerasjonen er rause når det kommer til gaver. De er veldig spandable, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan til P4.

Grunnen er at besteforeldre har mer penger en sine barn til å bruke på gaver. Men dette kan også føre til et forventningspress når besteforeldre på den ene siden bruker mye penger på gaver, så føler den andre siden for å følge etter, forklarer sier Reitan.

- Tar ikke skade
Professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund sier at barna ikke tar skade av å få dyrere gaver av besteforeldrene, og sier at i verste fall blir de bortskjemte, men han mener det er besteforeldres privilegium å skjemme bort barnebarna.

- Jeg synes ikke det er rart at besteforeldre bruker mer penger på gaver enn foreldrene, for normalt så er det de som har best råd, sier Ulvund til P4.Flere kanaler