FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl mener planlegging og forventningsstyring er viktig for en vellykket ferie.
FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl mener planlegging og forventningsstyring er viktig for en vellykket ferie. Foto: P4
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, kjent fra Luksusfellen på TV3, mener planlegging og forventningsstyring er nøkkelen til en vellyket ferie.

Hytta trenger ikke være kjedelig
Selv skal Sandmæl tilbringe sommeren på hytta sammen med familien.

LES OGSÅ: Disse 3 tipsene kan redde forholdet i ferien

– Jeg er veldig opptatt av at i ferien så er det som betyr mest å være sammen, forklarer Silje.

Hun forteller at det er viktig å snakke med barna om hvilke forventninger man skal ha til ferien, og at det kan være minst like gøy å være på hytta som utenlands.

– Det handler om å styre forventningene. Det trenger ikke være kjedelig å dra på hytta hvis man slenger på masse gøy og aktiviteter man kan gjøre sammen, forklarer Sandmæl.


Sandmæl har nylig selv fått kjenne på dette da hennes eldste sønn spurte henne hvorfor han var den eneste i klassen som ikke skulle ut og reise i sommer.

Men vet du hva - nå skal du høre gutten min! Vi skal på fjellturer, sykkelturer, vi har med telt, vi skal lage pannekaker som mamma skal brenne i år igjen, ler Sandmæl.

Og etter det kunne sønnen fortelle at han gledet seg stort til å tilbringe ferien på hytta.

– Barna snakker like mye om turen vi hadde til Galdhøpiggen i fjor som da vi var i Australia og Bali. Og vi nådde ikke toppen en gang!, ler Sandmæl.

Gi barna lommepenger
Det er ikke uvanlig at man bruker litt ekstra penger i ferien, og dette er i følge Sandmæl helt greit,

– Det er helt greit å bruke ekstra penger og kose seg i ferien, men det som er viktig er at man ikke bruker mer enn man har, forklarer forbrukerøkonomen.


Et av hennes ferietips er å gi barna lommepenger i forkant av ferien, slik at de selv må bestemme hva de har råd til å kjøpe.

– Hvis de får ansvar for å kjøpe ting selv skal jeg love deg at de blir gniene. Jeg begynte med dette allerede da de gikk i førsteklasse.

Så ikke bare er det økonomisk fornuftig å gi barna lommepenger, det kan også spare deg for mye mas og kjas om ting barna vil du skal kjøpe til dem.

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler