JULETRE: Visste du at det fins flere typer norske juletrær?
JULETRE: Visste du at det fins flere typer norske juletrær? Foto: Shutterstock
0:00 | 3:45
Flere og flere velger norske juletrær, viser tall fra Norsk Juletre. 80 % av oss velger norsk tre til jul i år. Men visste du at det er flere alternativer å velge mellom?

De fleste har jo hørt om det norske grantreet. Men visste du at det fins mange norske juletresorter? 

Fjelledelgran
Den norske fjelledelgrana er å regne som et av de vakreste juletrærne, med sitt smaltvoksende utseende. Treet har en svært aromatisk lukt og en suveren nålefasthet, ifølge Norsk Juletre.

- Vi ser jo det at fjelledelgrana har blitt veldig populær de siste åra. Det sier daglig leder ved Norsk Juletre, John Anders Strande.

Fjelledelgran er å få kjøpt ved de aller fleste utsalgssteder, men det er de beste trærne som blir solgt først, forteller han.

Nordmannsedelgran
Denne edelgrana er noe videre i formen enn fjelledelgrana, og dyrkes på Sør- og Vestlandet. Dette treet er svært fyldig, med blanke mørkegrønne nåler. Det holder godt på nålene, og kan stå i flere uker i stuetemperatur uten å drysse. Nordmannsedelgrana har ingen lukt.

Saken fortsetter under bildet
juletre
ELLE MELLE: Ønsker du norsk juletre, er det mange typer å velge imellom! Foto: Shutterstock


Furu
Furutre er en tradisjon i deler av landet hvor det vokser lite naturlig gran. Mange liker furutrærne bedre også for sitt særegne utseende, med sine lange nåler. Furu egner seg også godt som juletre med sin lange holdbarhet, ifølge Norsk Juletre.

Vanlig gran
Dette er juletreet med stor J for mange. Vanlig gran vokser over hele landet, og er godt egnet som juletre med sitt smaltvoksende utseende og gode lukt. 


Serbergran
Dette er treet du skal velge hvis du er allergiker. 

- Enkelte treslag som feks serbergran, har vi fått tilbakemeldinger på at ikke gir noe utslag på allergi, forteller daglig leder ved Norsk Juletre, John Anders Strande.

Videre kan du ta treet og spyle det godt med lunkent vann før du tar det inn. Det kan også redusere faren for allergiske reaksjoner på juletreet, forteller han.

Saken fortsetter under bildet

Juletre
UT: Plasttrær er på veg ut, viser tall fra Norsk Juletre. Foto: NTB scanpix


Kunstig er ut
Det er færre som velger kunstig juletre nå enn før. Daglig leder ved Norsk Juletre John Anders Strande tror folk velger ekte tre av miljøhensyn:

- Det er klart nå har det vært mye fokus på det kunstige treet, og det begynner å komme fram at det ikke er så godt alternativ for miljøet som vi trodde for noen år siden. Og da ser vi jo at folk nå kommer tilbake for å ha ekte vare.

Rundt 1,8 millioner norske husstander skal ha juletre i år.


Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler