FLINKEST: Barn er flinkest til å bruke hjelm
FLINKEST: Barn er flinkest til å bruke hjelm Foto: Shutterstock
Skaderisikoen for syklister er 40 ganger så høy som for en bilist, da sier det seg selv at det å ha en hjelm som fungerer optimalt kan være forskjellen på liv og død, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Tall fra Trygg Trafikk viser at sykkelhjelmen reduserer risikoen for hodeskader med mellom 60 og 80 prosent.

Men, en sykkelhjelm varer ikke evig.

Ifølge den norske produsenten Etto er hjelmer ferskvare og når du bør bytte er avhengig av bruk.

– En aktiv syklist som bruker hjelm daglig bør bytte den hvert år. En voksen person som bruker den to-tre ganger i året, men ellers oppbevarer den tørt på hylla i gangen kan fint ha sin i 7-8 år, sier Fredrik Stormo i Etto.

«Gjennomsnitts-syklisten» trenger å bytte hjelm cirka hvert andre eller tredje år.

LES OGSÅ: Trening smitter

Selv om den ikke faller i bakken, eller ødelegges på andre måter, beskytter hjelmen dårligere etter som tiden går.

En sykkelhjelm består av et utvendig skall av hard plast, så et innvendig lag av et støtabsorberende lag og et lag tynn skumgummi innerst.

– EPS-stoffet forvitrer og blir hardere og sprøere over tid. Bruken og utvendig påvirkning avgjør hvor fort forvitringsprosessen skjer, men en ny hjelm er derfor mer funksjonell og sikrere, sier Stormo. Han anbefaler at du tar godt vare på hjelmen.

- Hjelmen bør tørkes av og oppbevares tørt innendørs i stabil temperatur. Hvis du bruker den på saltede veier eller svetter mye i den bør den skylles i rent vann og så tørkes av en gang i blant.

54 prosent av alle syklister bruker hjelm og menn er flinkere enn kvinner, viser tall fra Trygg Trafikk.

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler