SUPERMÅNE: Dette bildet er tatt av supermånen slik den så ut i Kansas i USA i går kveld. I dag kan du se den i Norge fra klokka fire i ettermiddag.
SUPERMÅNE: Dette bildet er tatt av supermånen slik den så ut i Kansas i USA i går kveld. I dag kan du se den i Norge fra klokka fire i ettermiddag. Foto: Reuters
En vanlig fullmåne kan være vakker og fascinerende i seg selv, men i kveld er det en ekstra grunn til å ta en titt opp mot den svarte nattehimmelen.

Akkurat i kveld er nemlig månen tettere på jorden enn den har vært de siste 70 årene. Fenomenet supermåne finner sted når solen, jorden og månen er på rekke, og månens kretsløp er tettest på jorden, skriver danske Ekstra Bladet.


Og du bør ta deg tid til en tur ut i kveld, for du får ikke sjansen igjen med det første. Neste gang månen kommer til å være så tett på jorden blir ikke før i 2034. Og ifølge NASA er det et spektakulært syn du har i vente, månen vil virke 14 prosent større og 30 prosent lysere enn vanlig, skriver de på sine sider.

Det positive med en supermåne er at du hverken trenger teleskop eller beskyttelsesbriller for å få den med deg, det negative er at det denne mandagskvelden er spådd overskyet vær i store deler av landet. 

Saken fortsetter under bildet
Månen
ENORM: Dette bildet av månen er tatt i Sydney i går kveld. Det er først i ettermiddag du kan oppleve supermånen i Norge. Foto: Reuters


Ifølge Yr.no vil det bli best sjanse for å se supermånen lengst nord i landet vårt, men været vil lette litt i store deler av landet mot kvelden så det er jo lov til å håpe på at det ekstra sterke månelyset vil trenge gjennom skydekket. 

Birger Andresen er leder i Trondheim Astronomiske Forening og til NRK sier han at du ikke trenger å holde deg våken til langt på natt for å oppleve supermånen. 

– På mandag vil den stå opp i 16-tiden på ettermiddagen, og den vil ligge lavt, forteller han til NRK

LES OGSÅ: Denne veden gir mest varme

Flere kanaler