TØRT: Det er langt mellom de grønne flekkene på plenen, etter en vår og sommer med svært lite nedbør.
TØRT: Det er langt mellom de grønne flekkene på plenen, etter en vår og sommer med svært lite nedbør. Foto: P4
Den ekstremt tørre sommeren i Sør-Norge har gjort mange hager nærmest ugjenkjennelige, og brunsvidde plener er for tiden et svært vanlig syn.

Men er du blant dem som bekymrer deg over helsetilstanden til plenen din, kan du finne trøstende ord fra ekspertene.

Det er nemlig ikke mye du kan eller bør gjøre. Og vanning kan du egentlig bare glemme.

– Gress har en utrolig evne til å gå på «sparebluss» og se livløs ut. Om du vanner plenen er det viktig å gjøre det skikkelig, ikke litt og litt. Sporadisk vanning vil nemlig forstyrre mekanismene som settes i gang ved tørke. La den heller få være helt i ro nå og ikke vann gresset nå, sier nettredaktør i Det norske hageselskap, Jens Fremming Anderssen, til NRK.

Også seniorforsker Tryge Aamlid ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) beroliger hageeeierne.

– Etablerte plener tørker inn og gulner, men gresset dør ikke. Gresset blir grønt igjen så fort vi får værskifte med regn over noen dager, sier Aamlid til Romerikes Blad.


Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler