I`M BACK!: Når gradestokken kryper over 5 plussgrader kryper Brunskogsneglen ut av "hiet"
I`M BACK!: Når gradestokken kryper over 5 plussgrader kryper Brunskogsneglen ut av "hiet" Foto: Shutterstock
Store deler av landet opplever temperaturer opp mot – og over – 20 grader. Det er perfekt for båtliv, grilling, is-spising og å ta opp kampen mot sneglene. 

I hele vinter har brunskogsneglen ligget i dvale i jordhuler, steinhauger og komposthauger. Når gradestokken kryper over 5 plussgrader våkner de til live igjen.

Best å ta de nå
- Snegler legger opp til 400 egg, derfor må de tas når de er små for å unngå invasjon, sier produktansvarlig i Nordic Garden, Hege Giske.

Skader på hageplanter påført av brunskogsnegl påfører samfunnet årlige utgifter på opptil en halv milliard kroner, viser en rapport fra Vista Analyse og Norsk institutt for naturforskning (NINA), skriver Aftenposten.

Det er flere måter å bekjempe snegler på. De vanligste er:

Plukk og klipp
Sneglene bør plukkes og drepes. Regner det, kan du plukke hele dagen, sier gartner Morten Bragdø til Aftenbladet. Han anbefaler å plukke fire kvelder på rad med lykt. Etter fire kvelder er man sannsynligvis kvitt de fleste sneglene for et par måneder.

Salt
Det er vanlig å salte sneglene til de tørker ut og dør. Det er en metode dyrevenner og filosofer er mot, skriver VG


Saken fortsetter under bildet

Ølmetoden
Bruk en boks. F.eks. en isboks. Lag hull i sidene så sneglene kommer inn og ut. Dekk bunnen med Lecakuler og fyll opp med litt øl og bland i et sneglemiddel med nematoder (rundormer). Sneglen vil da dø og bli spist av andre snegler, som også de dør av  skadedyrene i sneglmiddelet.

Åtemetoden:
Bland rester av frukt og grønnsaker i en bøtte. Tilsett sneglegift en: Samle rester av frukt og grønnsaker i en bøtte. Tilsett sneglemiddel og bland godt. Blandingen legges i små hauger på steder der sneglene trives. Sneglene spiser åte, blir infisert og dør.

Denne metoden er nyttig om hele nabolaget går sammen om sneglekampen der man kan legge ut åte på større områder, sier Giske i Nordic Garden.

Forebygge
Det beste er å forebygge. Hold hagen ryddig, fjern løv, avfallshauger og andre steder sneglene trives.

Flere kanaler