FRITT FREM: Regjeringen ønsker "frislipp" av vannscootere. Ikke alle jubler.
FRITT FREM: Regjeringen ønsker "frislipp" av vannscootere. Ikke alle jubler. Foto: NTB scanpix
Norsk Friluftsliv, Norges Hytteforbund og Norges Padleforbund er blant de 18 organisasjonene som har levert et felles opprop til Klima -og miljødepartementet.

Vannscooter = båt
Regjeringen ønsker at de samme reglene skal gjelde for vannscooter som for båt fra 2017.

- Regjeringens forslag vil føre til mer vannscooterkjøring i høy fart nær land. Dersom vannscooterne skal følge samme regler som båter, blir det i praksis fritt fram til å kjøre overalt, sier Erling Lae, styreleder i Norsk Friluftsliv.

Han frykter at resultatet blir flere ulykker, mer støy og flere konflikter i skjærgården. Hyttefolket frykter også et frislipp av vannscootere.

- Turister, turgåere og ikke minst hyttefolket får miljøet i skjærgården ødelagt av støy og sjenerende fart på sjøen. Regjeringens forslag vil redusere rekreasjonsverdien for de som oppholder seg ved kysten, vann og vassdrag, sier Trygve Jarholt, styreleder i Norges Hytteforbund.

LES OGSÅ: Vil tillate vannscootere

Fuglelivet

Den økte trafikken utgjør også en fare for sårbare sjøfuglbestander.

- En svekket regulering av vannscooterbruken vil ha en negativ virkning på fuglelivet. Vannscootere representerer en tilleggsbelastning for allerede utsatte arter, sier Kjetil Aa. Solbakken, generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening.

Utrygt
- Det er allerede et høyt konfliktnivå på sjøen på grunn av høy fart og mye støy. Regjeringens forslag vil øke konfliktene ytterligere. Vi frykter at den økte motortrafikken som vannscooterne medfører nær land, vil fortrenge myke trafikanter som padlere, badende, dykkere og seilere med flere, og redusere rekreasjonsverdien for de som oppholder seg ved kysten, på innsjøer og i vassdrag, sier Sven Anderssen, generalsekretær i Norges Padleforbund.

Organisasjonene som er imot de nye vannscooter-reglene er:

Norsk Friluftsliv, Norges Seilforbund, Norsk Ornitologisk Forening, Padleforbundet, Trafikkaksjonen, Klatreforbundet, Norges Hytteforbund, Norges Dykkeforbund, NHO Reiseliv, Sabima, Den Norske Turistforening, Naturvernforbundet, Norsk Forening mot støy, Norges speiderforbund, Norsk Zoologisk Forening, Forbundet KYSTEN, Norges KFUK-KFUM Speiderne, Oslofjordens Friluftsråd.

LES OGSÅ: Venter vannscooter-boom

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler