KOMMER TIL KORT: Mange ferske elbilister får seg en overraskelse på iskalde vinterdager.
KOMMER TIL KORT: Mange ferske elbilister får seg en overraskelse på iskalde vinterdager. Foto: NTB scanpix
Det til dels svært kalde vinterværet som er varslet over hele landet de kommende dagene, kan by på overraskelser for ferske elbilister.

Batteriene påvirkes nemlig av kulda - noe som kan føre til langt lavere rekkevidde.

– De siste årene har pågangen av telefoner økt på iskalde dager fra elbileiere som har kjørt tomme for strøm på veien og trenger veihjelp, opplyser informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Ifølge Clementz har Norge trolig de mest erfarne elbilistene i verden.

– Men er du ny i elbil, tar det litt tid å bli kjent med bilen. I første vintersesong kommer nedsatt rekkevidde når det er ekstra kaldt som en overraskelse på mange, sier Clementz i en pressemelding.

Kaskoforsikring gir veihjelp
Også snø i veibanen påvirker rekkevidden, ettersom rullemotstanden øker.

De fleste forsikringsselskaper har veihjelp inkludert i kaskoforsikringen - som oftest med 500 kroner i egenandel.

– Tidligere var det bare bensin- og dieselbileiere som ringte oss og ba om assistanse på kalde dager. De trengte - og trenger - starthjelp for å få i gang bilen, gjerne hjemme i egen oppkjørsel. Det nye er at elbilene i større grad trenger hjelp ute i felten fordi elbileieren har gått på en rekkeviddesmell, sier Sigmund Clementz.

Flere saker

KS: - Må skrote forslag fra om skattelegging av vannkraftverk Kraftkommuner frykter at de mister store inntekter hvis skatteleggingen av vannkraftverk endres. Tirsdag 14.01 2020
Krever turistskatt for å håndtere turismen Norsk reiseliv vil ha turistskatt for å håndtere økende turisme. Torsdag 16.01 2020
Flere kanaler