FÅR ROS: Mange har sendt takkemeldinger til Hanne Gusdal etter at hun la ut meldingen på Facebook.
FÅR ROS: Mange har sendt takkemeldinger til Hanne Gusdal etter at hun la ut meldingen på Facebook. Foto: Privat
I slutten av januar var Hanne Gusdal (20) hos gynekolog for første gang i sitt liv.

Noen uker senere fikk hun den skremmende beskjeden om at hun hadde fått påvist celleforandring grad 3 i livmorhalsen – forstadie til livmorhalskreft.

Nå er den innstendige oppfordringen hennes likt og delt mer enn 12.000 ganger.

«Jeg valgte å dele dette så alle jenter/kvinner der ute ser hvor viktig det er å sjekke seg. Man får innkalling automatisk ved fylte 25 år, men jeg oppfordrer alle til å gjøre det minst en gang før. Det er så viktig og helt ufarlig», skriver 20-åringen på Facebook.

Saken fortsetter under innlegget

– Utrolig viktig
Gusdal, som bor i Eidsvoll i Akershus, forteller at hun valgte å være åpen om sin historie for å advare andre.

– Jeg valgte å dele det på Facebook fordi jeg ønsker at andre skulle gjøre det samme som meg. Jeg gjorde det for å gjøre andre obs på at det er utrolig viktig å sjekke seg, og for å gjøre folk oppmerksom på at HPV-vaksinen ikke beskytter deg 100%, noe mange kanskje tror den gjør, forteller 20-åringen til P4.

Hun forteller at hun ble satt ut etter hvert som innlegget gikk viralt. 

– Responsen er helt enorm, jeg hadde aldri trodd at det skulle nå ut til så mange, er så klart utrolig glad for det. Jeg vil jo tro at mange unge åpnet øynene sine når de leste innlegget mitt. Man tenker oftest at det aldri rammer en selv. 

Rørende meldinger
Av de ekstremt mange tilbakemeldingene, er det noen som utmerker seg.

– Jeg har fått private meldinger på Facebook fra mange jenter jeg ikke kjenner. Jenter som ikke tør å gå til gynekolog, jenter som har blitt avvist av lege og gynekologer når de har ønsket å ta en celleprøve.

Også etterlatte og direkte berørte av kreft har sendt henne meldinger. 

 – Jeg ble kontaktet av to stykker som opplevde det å miste sin egen datter i livmorhalskreft så altfor tidlig, og ei som på det tidspunktet jeg la ut innlegget hadde fått vite at hun hadde livmorhalskreft og skulle til behandling. Alle sammen har vært ekstremt takknemlig for at jeg valgte å dele min historie, sier Hanne Gusdal.

Saken fortsetter under bildet

hanne
LETTET: Hanne Gusdal er glad for at hun tok en sjekk hos gynekolog før hun ble 25 år. Nå oppfordrer hun alle andre unge jenter til å gjøre det samme. Foto: Privat

Har blitt operert

For noen uker siden var hun gjennom en liten operasjon der hun fjernet en bit av livmorstappen som senere kunne utviklet seg til kreft. Fremover må hun til kontroll hver sjette måned.

– En sånn operasjon kan gi komplikasjoner for fremtiden med tanke på graviditet. Sjansen for prematur og spontanabort er en del større etter at man har fjernet litt av livmorstappen. Men så lenge jeg får riktig oppfølging fra leger underveis, skal det gå veldig fint, sier Gusdal til P4.

«Hadde jeg ikke sjekket meg, så hadde de ikke oppdaget det og utfallet kunne vært mye verre», avslutter 20-åringen innlegget med.


Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler