KAN BLANDES: Antibiotika og alkohol kan blandes, men det er ikke lurt.
KAN BLANDES: Antibiotika og alkohol kan blandes, men det er ikke lurt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Det er en opplest og vedtatt "sannhet" at man ikke skal drikke alkohol når man går på en antibiotika-kur. Men hva sier vitenskapen?

Myte
- Alkohol ødelegger ikke effekten av antibiotika, sier lege og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til lommelegen.no.

Men, det var sånn. I gamle dager. At alkohol ødela Penicillin-kuren.

- Alkohol gjør at man produserer mer urin, og på 50- og 60-tallet var antibiotikadosene små, spesielt var penicillindosen lav. Alkohol gjør at man skiller ut mer antibiotika i urinen, slik at den gangen var man redd for at man ikke ville få tilstrekkelig effekt. Men i dag bruker man mye større doser, så denne bekymringen har vi ikke lenger, sier Madsen.

Forsiktig
Du skal likevel være forsiktig med alkohol når du er syk. Selv om alkoholen ikke stanser antibiotika-behandlingen, svekker den immunforsvaret, som igjen kan svekke behandlingen.

- Når man er syk er det ikke lurt å drikke alkohol.

- Det er sykdommen du må ta hensyn til, sier Madsen. Det finnes mange årsaker til at en person bruker antibiotika, men kjennetegnet er at legen din mener at du har en infeksjon i kroppen som trenger behandling.

Den behandlingen mener han blir dårligere hvis du drikker alkohol samtidig som du bruker medisinen.

LES OGSÅ: Sjokolade er medisin

Unntak
Det er cirka 50 forskjellige antibiotika i bruk i Norge i dag. Av disse er det en type du absolutt ikke må blande med alkohol. Metronidazol.

- Dette er et legemiddel som ikke går sammen med alkohol. Den hindrer nedbrytning av alkohol i kroppen, og du kan få en antabuseffekt som gjør at du blir skikkelig dårlig og får voldsom kvalme, sier Madsen til lommelegen.no.

Alle vil ikke bli dårlige ved å kombinere alkohol og Metronidazol, men noen kan bli skikkelig dårlige og det kan være direkte skadelig.

LES OGSÅ: Vi bruker mest medisin i Norden

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler