ALKOHOLPAUSE: En hvit måned kan være lurt om du har hatt et litt høyt alkoholforbruk den siste tiden.
ALKOHOLPAUSE: En hvit måned kan være lurt om du har hatt et litt høyt alkoholforbruk den siste tiden. Foto: NTB scanpix
Mange starter det nye året med et høyt alkoholforbruk på samvittigheten etter juleferien. 

Derfor kan det for mange være lurt å ta en hvit måned i januar. Det mener Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

– Desember er den måneden vi kjøper mest alkohol i Norge, og mange går inn i det nye året med flere uker med høyt forbruk bak seg.

Eriksrud sier til Side2 at de mange ekstra glassene i julen for mange dessverre kan være starten på et alkoholproblem.

– Avhengighetsproblemer oppstår ikke over natta. Det utvikles som oftest gradvis over tid, og forbruket øker jevnt. Antall dager man drikker alkohol i uka øker og man drikker mye i hverdagen, ikke bare ved spesielle anledninger, sier hun og fortsetter:

– Avhengigheten av den jevne alkoholtilførselen blir sterkere og sterkere.

Saken fortsetter under bildet.
Alkoholfri
ALKOHOLSTOPP: Alkovettorganisasjon oppfordrer til hvit måned i januar, og viser til flere helsefordeler. Foto: Shutterstock

Derfor mener hun det er svært lurt å ta en måned uten alkohol, for å ta tilbake kontrollen over alkoholforbruket. Det er ekstra viktig etter perioder med mye drikking, sier hun.

I tillegg til at det å kutte alkoholen kan gi økt bevissthet og oversikt over eget alkoholforbruk, så er det også flere fordeler ved å drikke mindre alkohol.

– Å kutte alkohol i en måned kan gjøre at du sover bedre, får bedre immunforsvar og går ned i vekt. Men den viktigste helsegevinsten oppnår du hvis du klarer å redusere forbruket over tid. Det vil gi en rekke positive helseeffekter, som mindre risiko for sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes, sier Eriksrud.

Eriksruds fire grunner til å gå for en hvit måned:
1. Økt bevissthet gir økt kontroll over eget forbruk
2. Du sparer penger
3. Kan gi bedre søvn
4. Kan gi bedre immunforsvar


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler