ALKOHOLPAUSE: En hvit måned kan være lurt om du har hatt et litt høyt alkoholforbruk den siste tiden.
ALKOHOLPAUSE: En hvit måned kan være lurt om du har hatt et litt høyt alkoholforbruk den siste tiden. Foto: NTB scanpix
Mange starter det nye året med et høyt alkoholforbruk på samvittigheten etter juleferien. 

Derfor kan det for mange være lurt å ta en hvit måned i januar. Det mener Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

– Desember er den måneden vi kjøper mest alkohol i Norge, og mange går inn i det nye året med flere uker med høyt forbruk bak seg.

Eriksrud sier til Side2 at de mange ekstra glassene i julen for mange dessverre kan være starten på et alkoholproblem.

– Avhengighetsproblemer oppstår ikke over natta. Det utvikles som oftest gradvis over tid, og forbruket øker jevnt. Antall dager man drikker alkohol i uka øker og man drikker mye i hverdagen, ikke bare ved spesielle anledninger, sier hun og fortsetter:

– Avhengigheten av den jevne alkoholtilførselen blir sterkere og sterkere.

Saken fortsetter under bildet.
Alkoholfri
ALKOHOLSTOPP: Alkovettorganisasjon oppfordrer til hvit måned i januar, og viser til flere helsefordeler. Foto: Shutterstock

Derfor mener hun det er svært lurt å ta en måned uten alkohol, for å ta tilbake kontrollen over alkoholforbruket. Det er ekstra viktig etter perioder med mye drikking, sier hun.

I tillegg til at det å kutte alkoholen kan gi økt bevissthet og oversikt over eget alkoholforbruk, så er det også flere fordeler ved å drikke mindre alkohol.

– Å kutte alkohol i en måned kan gjøre at du sover bedre, får bedre immunforsvar og går ned i vekt. Men den viktigste helsegevinsten oppnår du hvis du klarer å redusere forbruket over tid. Det vil gi en rekke positive helseeffekter, som mindre risiko for sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes, sier Eriksrud.

Eriksruds fire grunner til å gå for en hvit måned:
1. Økt bevissthet gir økt kontroll over eget forbruk
2. Du sparer penger
3. Kan gi bedre søvn
4. Kan gi bedre immunforsvar

Flere kanaler