BYTT OFTE: Selv om du som regel tørker nyvaskede ting med kjøkkenhåndkle må du skifte det ofte.
BYTT OFTE: Selv om du som regel tørker nyvaskede ting med kjøkkenhåndkle må du skifte det ofte. Foto: Shutterstock
De aller fleste av oss har et kjøkkenhåndkle hengende som blir flittig brukt etter at oppvasken er tatt. Det meste du tørker med kjøkkenhåndkleet er nyvasket og det skulle tilsi at bakterieforekomsten er heller liten. Så feil kan man ta. 

Det viser seg nemlig at det du tørker den rene oppvasken med er en ren bakteriebombe, skriver Huffington Post

En studie utført av «University of Arizona» i 2014 viste at 89 prosent av kjøkkenhåndkler hjemme hos folk bærer tarmbakterier og hele 25 prosent testet positivt for E-coli-bakterier. Ikke akkurat delikate nyheter. 

«Hvis du bruker en skitten klut eller kjøkkenhåndkle når du vasker over benkeplater eller tørker oppvasken kan du faktisk ende opp med å øke antallet bakterier», sier Kelly Reynolds, som er forsker ved University of Arizona. 

Saken fortsetter under bildet
Håndkler
RENSLIG: Badehåndklene dine bør også byttes ut ofte. De samler millioner av bakterier på kort tid. Foto: Shutterstock


Oftere enn du tror
Så hvor ofte bør man skifte ut kjøkkenhåndkle, oppvaskkluten eller kopphåndkle? Aller helst etter hver bruk, forteller Reynolds, men du bør absolutt ikke bruke de mer enn noen dager og vaske dem i vaskemaskin en gang i uka, skriver Huffington Post. 

Og det er ikke bare kjøkkenhåndkler som er bakteriebærere. Også håndklene du tørker deg med etter en dusj bør vaskes ofte. Du bør helst ikke tørke deg med det samme håndkle mer enn tre ganger før du putter det i vaskemaskinen. I løpet av den tiden har det samlet opp millioner av bakterier. 

Men den gode nyhetene er at du ikke trenger å skaffe deg nye håndkler så lenge du vasker de du har. Et kvalitetshåndkle kan fungere optimalt i alt fra fem til ti år. 


Flere kanaler