DEN IDEELLE ALDEREN: Du er i best fysisk stand til å bli mamma når du er 25-30 år, litt eldre for å "lykkes" med barneoppdragelsen.
DEN IDEELLE ALDEREN: Du er i best fysisk stand til å bli mamma når du er 25-30 år, litt eldre for å "lykkes" med barneoppdragelsen. Foto: Shutterstock
Det er flere svar på det. To viktige elementer som kan være avgjørende som svar på spørsmålet er:

- Når takler du det best fysisk?
- Når er du best i stand til å oppdra dine barn?

Fysisk

Ifølge Royal College of Obstetrics and Gynecology er det lettest å bli gravid og takle mangelen på søvn i alderen 25 til 30 år. Risikoen for spontanabort og for å få høyt blodtrykk er også minst i denne alderen, skriver Norsk Helseinformatikk.

Oppdragelse
Forskere ved Aarhus universitet i Danmark skrev i en studie ifjor at mødre som har passert 35 år, i større grad enn andre oppdrar barn med færre atferdsproblemer, sosiale og emosjonelle vansker i en alder av 7 og 11 år sammenlignet med barn av yngre mødre. I en alder av 15 år, var det ingen forskjeller.

LES OGSÅ: Englands yngste mamma

29 år
Ifølge nye tall er gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende kvinner i Norge 29 år. Det kommer fram av fødestatistikken for 2016 fra Statistisk Sentralbyrå.

I 2015 var det syv jenter i Norge som ble mor da de var 15 år. Statistikken, som går tilbake til 1972, viser at det for 45 år siden var hele 43 jenter som ble mødre for første gang da de var 15 år gamle.

– Det finnes flere tilfeller av førstgangsfødende under 15 år, men disse publiseres ikke av Statistisk Sentralbyrå, sier rådgiver i SSB, Espen Andersen, til P4.


Flere kanaler