VANLIG: Flere enn du tror slurver med håndvasken.
VANLIG: Flere enn du tror slurver med håndvasken. Foto: Shutterstock
Det er stor sjanse for at hendene dine er bakteriebomber akkurat nå. For det er vanligere enn du tror å slurve med håndhygienen.

Gjør du disse hygienetabbene?

For rask håndvask
Visste du at en rask håndvask ofte ikke er nok til å fjerne alle bakteriene på hendene dine? Hovedregelen er minimum 20 sekunder med såpe og vann, og dette slurver mange med, forteller Espen Agnalt i Initial Hygieneservice.

- I undersøkelser vi har gjort kommer det frem at nesten 4 av 10 ikke vasker hendene lenge nok, sier han.

Forskning viser at så mye som 80 prosent av bakteriespredningen skjer via hendene. Det er også mange som hopper over håndvasken, viser undersøkelsen.

- Vi vet at så mange som 16 prosent sier at de ikke vasker hendene sine etter besøk på toalettet, og vi vet av erfaring at tallet er enda høyere i praksis enn hva det er når man blir spurt. Dette gjør at vi sprer bakterier fra toalettet videre på en svært effektiv måte, forteller han.

Husk tommelen
Når vi først vasker hendene, er det mange som glemmer å vaske tommelen, forteller Agnalt.

Og en uren tommel betyr selvfølgelig bakteriespredning.

Saken fortsetter under bildet.
tommelopp
TOMMELEN: Mange glemmer utrolig nok å vaske tommelen. Foto: ShutterstockMobilen - en bakteriebombe
Du er sikker kjent med at mobilen og tastaturet på laptopen eller PC'en også kan by på uønsket bakteriesmitte? Men mange gjør likevel tabben med å gå direkte fra mobilen til matpakka.

- Om du er hjemme eller på kontoret, så bruker du mobilen eller PC'en svært mye, og det er kjent at det er flust av bakterier på disse enhetene, sier Agnalt.

Om du sitter på mobilen, for så å spise noe med hendene er det garantert at du vil sende bakterier strake veien inn i din egen munn.

Det er også viktig å ikke tørke seg på buksa etter håndvask, som mange gjør. Og tar du på håndtak, krana eller vasken etter håndvasken kan du fort få andres bakterier på hendene igjen med en gang.

Dette løser du best med å stoppe vannkrana med et papir når du er ferdig med å vaske deg, og dytte opp døra med albuen istedet for å ta på dørhåndtaket.

Skitne bagger
Men visste du at gymbaggen også kan være kilde til smitte? Om du er glad i å trene, har du kanskje med deg en gymbag på jobb, slik at du kan trene på vei hjem? Dette er i utgangspunktet veldig bra for din helse, men det kan også være en kilde til smitte og sykdom.

- Undersøkelser fra Initial hygieneservice viser at 1 av 3 gymbagger har tarmbakterier på håndtaket, og da sier det seg selv at bakterier spres raskt når man har med seg denne på jobb eller skole. Svært få vasker gymbaggen regelmessig, sier Espen Agnalt.

Flere kanaler