GRANOLA: Ikke så sunt som du tror
GRANOLA: Ikke så sunt som du tror Foto: Shutterstock
Er du av den typen som prøver å spise sunt? Er du opptatt av hva du får i deg, og hva det inneholder? 

Isåfall bør du sjekke om disse matvarene står på din meny.

Det er nemlig en del "vedtatte sannheter" om hva som er sunt og ikke. Folk tror maten er sunn. Men så er den ikke det i virkeligheten, skriver The Independent.

Disse matvarene er ikke så sunne som de ser ut:

 1. Granola: Inneholder mye kalorier, og kan også ha store mengder sukker. Ernæringseksperter anbefaler å lage din egen hjemmelagde granola for et sunnere alternativ.

 2. Yoghurt: Smakssatt yoghurt inneholder mye sukker, og mange inneholder heller ikke ordentlig frukt.

 3. Tørket frukt: Mange tror dette er et sunt alternativ til godteri, men det er det ikke. Tørket frukt er proppfullt av sukker, og inneholder også konserveringsmidler som feks svoveldioksid.

 4. Sukkerfrie matvarer: Mange sukkerfrie matvarer inneholder søtstoffet aspartam, som knyttes til blant annet vektøkning

 5. Lettbrus: De kunstige søtningsmidlene i lettbrus lurer kroppen din til å tro at den får sukker. Det forårsaker økt insulinproduksjon, som kan forvandle seg til fett i kroppen.

  Brus
  BRUS: Lettbrus er ikke sunnere enn vanlig brus, viser forskning. Foto: Shutterstock

 6.  Frokostblandinger: Det kan høres både sunt og godt ut, men de er somregel fulle av sukker. 

 7. Juice: Det kan høres ut som en smart måte å få tatt fem om dagen, men juice er også full av sukker. Den mangler nemlig fiberen som gjør det så viktig å spise frukten hel. Fiber beskytter nemlig kroppen for fruktsukkeret, og gjør opptaket langsommere.

 8. Korn: Det er bare fullkorn som er sunt for kroppen. Forskning viser at hvis du spiser tre porsjoner fullkorn hver dag istedet for produkter av fint mel, reduserer du risikoen for å dø tidlig.

 9. Popcorn: Sunt i små doser, men hvis du spiser en hel pose salt popcorn overskrider du din daglige anbefalte kvote. 

 10. Hummus: Populær i de arabiske landene enten som tilbehør til middagen istedet for poteter, eller som dip. Men selv om den er laget av kikerter, er de butikkjøpte variantene fulle av salt og fett. Lurt å lage selv med andre ord.


Flere kanaler