VARMT ELLER KALDT: Er du en av de som nesten skolder deg etter et toalettbesøk? Det er ikke nødvendig.
VARMT ELLER KALDT: Er du en av de som nesten skolder deg etter et toalettbesøk? Det er ikke nødvendig. Foto: Shutterstock
Vi vasker hendene flere ganger om dagen, men gidder du alltid å vente på at vannet i vasken skal bli varmt, eller liker du den kjølende effekten av kaldt vann?

Det danske forskningsnettstedet Videnskab.dk har undersøkt om det har noe å si at man vasker hendene i varmt eller kaldt vann. De har snakket med fagsjef for mikrobiologi og infeksjonskontroll ved «Statens Serum Institutt», Brian Kristensen.

– Hvis du vasker hendene for å fjerne eller drepe bakterier har det ingenting å si om du vasker hendene i varmt eller kaldt vann, fastslår han til nettstedet. 

Det er nemlig ikke mulig å vaske seg i så varmt vann at bakterier dør. 

– Vannet må være minst 60-65 grader varmt før det blir antibakterielt. Det er ingen mennesker som klarer å vaske seg i så varmt vann, forteller Kristensen til Videnskab.dk. 

Skitne hender
FETTETE FINGRE: Kommer barnet ditt hjem med slike hender er det mer effektivt å bruke varmt enn kaldt vann. Men pass på at det ikke blir for varmt. Foto: Shutterstock


Det er altså ikke temperaturen på vannet som bestemmer om du blir ren for bakterier eller ei. Kaldt vann er like effektivt til å fjerne bakterier så lenge du gnir hendene mot hverandre og skyller dem. Men varmt vann har en fordel når det kommer til evnen til å fjerne fett og skitt. 

– Fettstoffer har et smeltepunkt som er forholdsvis lavt. Varmt vann gjør derfor fettstoffer mer tyntflytende og dermed letter å få av. Såpe virker også mer effektivt på skitt og fedt ved høyere temperaturer, rett og slett fordi det varme vannet gir skittet en lavere tykkelse, forklarer Theis Brock-Nannestad som er doktor i kjemi ved Københavns Universitet til Videnskab.dk. 


Men å bruke for varmt vann er heller ikke noe bra, det kan gi deg eksem, hudskader og hudirritasjoner, skriver nettstedet. 

– Jo varmere vannet er, jo hardere er det mot huden. Vi anbefaler derfor at vannet skal være temperert, altså at det skal føles behagelig på huden, forklarer Brian Kristensen. 


Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler