AU! Du kan ikke gardere deg helt mot kramper, men du kan begrense risikoen.
AU! Du kan ikke gardere deg helt mot kramper, men du kan begrense risikoen. Foto: Shutterstock
Svaret er nei. Det er ingen som kan garantere deg en "krampe-fri" løpetur, men du kan iallfall begrense risikoen for at det skjer.

Det skriver fysioterapeut og ultraløper John Henry Strupstad i en artikkel på runnersworld.no.

- Det er forholdsvis lite forskning på fenomenet, og man er ennå ikke helt sikre på hva som gjør at vi får kramper, sier Strupstad.

Arv og miljø?
Han mener det sannsynligvis er mange faktorer som spiller inn.

- Arv. En historie med kramper i familien
- At du tidligere har hatt kramper
- Økt treningsintensitet og varighet
- Manglende treningsgrunnlag
- Manglende næring/drikke


Hvordan begrense risikoen?
- Sørg for å drikke og spise godt før treningsøkten, og gjør det samme etter treningen. Dersom du skal løpe langt, over 2,5 timer, bør du spise også underveis i treningsturen. Ha alltid med drikke på turer over 90 minutter, sier Strupstad.

Grunnen til det er at mange mener at dehydrering, eller mangel på salter og andre mineraler, er en viktig årsak til kramper. 

Han understreker også viktigheten av god og grundig oppvarming. Ultraløperen mener også det er viktig med en jevn treningsprogresjon der du gradvis øker belastningen innenfor kroppens tåleevne. Mangelfullt treningsgrunnlag settes ofte i sammenheng med utvikling av kramper.

Har du fått krampe?
Tøyning er det mest effektive. Ifølge Strupstad er passiv tøyning det beste. Med passiv tøyning menes:
- Her skal man bruke for eksempel egen kroppsvekt til å tøye muskelen, og holde denne posisjonen. Tøy i minimum 30 sekunder, og gjenta denne metoden flere ganger, ifølge treningsforum.no.

Flere kanaler