«MANFLU»: Hvorfor er det slik at noen menn blir så mye sykere enn kvinner når de først er syke? Forskere mener å ha svaret.
«MANFLU»: Hvorfor er det slik at noen menn blir så mye sykere enn kvinner når de først er syke? Forskere mener å ha svaret. Foto: Shutterstock
Alle som har bodd, eller bor med en mann i huset, vet at de til tider kan bli fryktelig syke. Mye dårligere enn husstandens øvrige medlemmer. Men nå får den pjuske mannen oppreisning fra amerikanske forskere. 

For det viser seg faktisk at en influensasyk mann har større grunn til å klage, skriver Klikk.no. Ved Stanford University School of Medicine har man undersøkt menn og kvinners reaksjon på influensavaksinen. Resultatene er oppsiktsvekkende.

Studien viser at jo høyere testosteronnivå man har, desto dårligere beskytter immunforsvaret mot influensavirus. Kvinner, samt menn med lavt testosteronnivå, er dermed bedre rustet til å takle influensa. 

LES OGSÅ: Søvn er en viktig faktor for et godt immunforsvar

Tone F. Gregers jobber som immunolog ved Skolelaboratoriet for biologi ved Universitetet i Oslo, og forteller at man tidligere har sett at menn har svakere immunforsvar, men ikke funnet ut hvorfor. 

– Man har sett at menn er dårligere beskyttet mot bakterier, virus og sopp. Denne studien viser at det er de med ekstra høye nivåer testosteron som kan bli sykest av denne type sykdommer og infeksjoner, forteller hun til Klikk.no.

Saken fortsetter under bildet
Gammel syk mann
TESTOSTERONBOMBE: Selv om testosteronnivået går ned med alderen blir ikke immunforsvaret bedre av den grunn. Alderen har større innvirkning. Foto: Shutterstock


Ikke enige
Menns testosteronnivå er høyest i alderen 25-45 år, og ifølge studien vil det si at det er i denne perioden man er mest utsatt for tøffe runder med influensa. Men det betyr ikke at menn blir mindre syke når de blir eldre.

Det er imidlertid ikke alle som har like mye tro på studien fra Stanford. Overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Særbye, er kritisk. 

– Testosteronverdiene reduseres med alder, men jeg tviler på at nivået av testosteron i seg selv vil påvirke hvor syk man blir av influensa. De fleste som dør av influensa er over 60 år, og disse har lavere verdier av testosteron, forklarer han til Klikk.no


Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler