DRITI UT: Mange kvinner gjør denne toalettabben.
DRITI UT: Mange kvinner gjør denne toalettabben. Foto: Shutterstock
Å gå på toalettet er noe de aller fleste gjør flere ganger om dagen, men hvordan man går på do varierer fra person til person. Og det er faktisk slik at noen gjør det på en bedre måte enn andre. 

Det er YouGov som har foretatt en spørreundersøkelse for metroxpress, som viser at hver tredje kvinne gjør en stor tabbe når de går på do. Det er måten man tørker seg på som kan være problematisk. 

Hvis man har tatt en nummer to på do er det nemlig en riktig og en gal måte å tørke seg på, forteller spesialsykepleier Gerd Johnsen. Hun har jobbet med alle former for avføringsproblemer de siste 33 årene.  

– Man skal alltid tørke seg bakfra, så du ikke kjører tarmbakterier fra anus opp gjennom kjønnsleppene og inn i urinrøret, forteller Johnsen til metroxpress. 


Skjedekatar
I undersøkelsen nettstedet har fått utført svarer nesten hver tredje kvinne at de tørker seg forfra etter å ha bæsjet på do. Nesten 60 prosent tørker seg bakfra og 10 prosent tørker seg både bakfra og forfra, skriver nettstedet. 

Det er den korte avstanden mellom endetarm og skjedeåpning som kan gi fatale konsekvenser for kvinner som tørker seg forfra etter å ha tatt en nummer to.

– Får du tarmbakterier opp i skjeden kan det gi skjedekatar og betennelse. Betennelsen kan vandre opp gjennom eksempelvis livmoren og gi underlivsbetennelse, forklarer overlege på Gynekologisk avdeling ved Hvidovre Hospital i Danmark, Lars Krag Møller, til metroxpress. 

Det skal imidlertid sies at det ikke er alle tarmbakterier som er dårlig nytt. De fleste bakteriene er kroppen vant til .

– Hvis du alltid har tørket deg forfra og ikke har opplevd å bli syk av det så skal man ikke nødvendigvis endre den vanen, forteller Møller til det danske nettstedet. 


do
GJØR FEIL: Pass på hvordan du tørker deg når du er på do, oppfordrer ekspert. Foto: Shutterstock

Flere kanaler